(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sidan post-mortem)

Så, nu har vi gjort Israel i nästan en vecka. Vår första heldag i “det heliga landet” så skulle vi försöka avverka alla stora sevärdheter i gamla stan i Jerusalem. Det var lättare än vi trodde, då det inte är några direkta avstånd inom murarna i staden. Dagen började med att gå i trånga bakgator för att leta fotoobjekt, för att sedan ta oss till gatan Via Dolorosa som sägs vara “huvudgatan” i Jerusalem stad, det var även här Jesus gick med korset. Denna gata var väl, som vilken annan gata som helst. :)

Efter det så tog vi oss vidare genom de kristna kvarteren, och helt appropå inget så ser vi en stor dörröppning. Vid det här laget är vi lite halvt vilsna och kan inte tyda vart vi är på kartan, men nyfikna som vi är så går vi in genom porten, som inte alls ser något extravagant utifrån. Men när vi kom in i byggnanden möttes vi av massor av folk, massor av präster, och en helt enorm kyrka med säkert 25 meter till tak. Denna kyrka hade typ kyrkor i kyrkan, massor av olika kapell och en hel del annat krimskrams som vi inte förstod oss på. Vi tog en del foton, filmade lite grann. Men eftersom vi inte egentligen visste vad det var för ställe så gick Kasper och frågade en polis utanför. Han fnyser fram: “The church of holy Sepulchre”. Åfan, detta visade sig vara en av de viktigaste byggnaderna för alla kristna. T.ex. de krimskrams vi nämnde var bland annat en stenbädd, det ska tydligen vara den stenbädd Jesus lades på efter han hade dött på korset. Vi kan även nämna att det sägs att Jesus blev korsfärst här…

Coolt sa vi, och gick vidare. Nästa grej blev Klagomuren. Här tog Kasper fart och ville fram och känna på muren. Osis att han råkade välja den kvinnliga sidan av muren, så innan han kom närma så hejdades Kasper av en kvinnlig polis med maskingevär i handen. När vi sedan hittade till rätt “ingång” till muren” satte vi på oss varsin kippa och tittade på alla judar som klagade vid muren. Detta ställe är ju inget speciellt sådär, utan det är egentligen bara en gammal sliten mur med stor religiös betydelse, så här blev vistelsen rätt kort.

Efter detta så hämtade vi andan och tog en välförtjänad lunch i gamla stan. Här hittade vi även en svensk som bodde på samma hostel som oss, så han satte ned sig vid oss och lunchade. Efter ha utbytt lite reseskildringar, så var nästa mål “Dome of the Rock”, muslimernas näst heligaste plats efter Mecca, typ. Här sägs det att profeten Muhammed ha rest mot skyarna för att ta sin plats brevid Allah. Så det finns en sten där som påstås ha Muhammeds fotavtryck på, och det är just denna sten som gett namn till moskén. Även här blev det en del fotografering och filmande, men det tråkiga var att man inte fick gå in i själva moskén, då det bara är troende muslimer som får gå in där.

Så på några få timmar hade vi avverkat några av de viktigaste platserna för tre stora religioner, häftigt värre. Efter moskén så gick vi igenom gamla stan igen för att ta oss till hostellet, som låg precis vid “Damascus Gate”. Vi chillade här några timmar för att få bättre fotoljus, då vi hade bestämt oss för att gå upp på en kulle brevid gamla stan för att se/ta foto på gamla stan uppifrån. Stället vi tog oss till heter Mount of Olives, men fotosessionen blev något av en besvikelse, då det var väldigt disigt, och det blev inte alls några direkta bra kort på staden. Dock så hittade vi en enorm kyrkogård för judar, som Henning fotograferade från alla vinklar.

När vi väl kom hem från denna utflykt var vi båda rätt möra så vi sjönk ned i sängarna rätt omgående. Nästa dag hade vi egentligen bara en sak planerat; att besöka “Garden Tomb”. Detta var mestadels för att vi träffade en jänkare påväg till Jerusalem som sade att han påminde om oss, speciellt Henning, när han var ung. han var ung och orädd och ville utforska världen. När han sedan en dag besökte Garden Tomb fick han en uppenbarelse, och idag är han en pastor. Garden Tomb är känt för att det sägs att det var här Jesus blev begraven med en stort stenhjul ivägen för öppningen, för att sedan tre dagar senare ha stigit upp till himmelen. Rätt spännande att ha varit här, duktig och trevlig guide fick vi på denna plats, men någon uppenbarelse, det bjöds det inte på.

På kvällen gick Henning ut på en fotosession och Kasper satt mest hemma på hostellet med gratis wifi och datanördade.
Till den sista heldagen i Jerusalem hade vi bokat en heldagsuflykt till Västbanken, (Döda Havet, Masada, Jericho m.m.). Gubben som vi bokade ifrån sa att bussen skulle hämta oss klockan 03.00 på natten/morgonen utanför vårt hostel. Så då satte vi klockan på 02.30, han ut till gatan 02.55 och började vänta. Efter en halvtimma började vi bli riktigt oroliga och beslutade oss för att ta kontakt med han som sålt biljetterna till oss. (Chefen till vårt hostel). Men eftersom man måste trycka på en enormt störande ringklocka som väcker hella bygget för att någon ska komma och öppna åt en, så körde vi en sten sax påse om vem som skulle få äran till detta uppdrag. Efter mycket tänkande och planering över valet så körde vi, resultatet blev en vinst för Kasper, vilket betydde att Henning var den som var tvungen att väcka halva Jerusalem. Till bådas våra förtjusning märkte vi att efter klockan 01.00 så fungerar inte ringklockan utan man blir automatiskt utlåst, och får vänta tills stället öppnar igen klockan 06.00

När vi hade väntat i 1½ timma, till 04.30 satte vi oss på ett matställe vi hade ätit på flera gånger tidigare och tog en kopp kaffe/juice. Självklart kommer det inte någon buss överhuvudtaget så vi knallar tillbaka till hostellet 06.00 och går och lägger oss igen. När vi sedan vaknar vid elvasnåret så tar vi kontakt med mannen som sålde biljetterna. Dessa biljetter var en stor utgift för oss, (800kr totalt) så det låg i vårt stora intresse att få tillbaka pengarna. Men det visade sig bara vara ett misstag från hans sida; bussen kommer klockan 07.00 och hämtar upp en. Så vi fick snabbt tillbaka pengarna och han ursäktade sig så mycket. Denna dag gjorde vi inte något speciellt alls, då tanken var som sagt att göra Västbanken. Vi tog det mest lugnt, surfade en del på internet och avslutade kvällen med en film.

Nästa dag bar det av till Tel Aviv. Efter lite virrande runt Jerusalem, hittade vi en buss som tog oss till den centrala busstationen. Här hittade vi en förvånansvärt billig minibuss som skulle ta oss hela vägen till Tel Aviv för 40 spänn vardera. Denna sträcka gick jättesnabbt och efter dryga timman så var vi framme i Tel Aviv. Här tog vi sedan en annan buss för några kronor som tog oss till det område vi hade tänkt bo i. Det fanns plats på det första hostellet vi testade, och priset var väl överkomligt, 300 spänn natten. Det låter väl jättedyrt men här i Tel Aviv är ALLTING snordyrt. En bira på en pub för över 50 spänn, en menu på McDonalds för 70 spänn m.m. Efter ha dämpat hungern på just McDonalds så kastade vi oss i Medelhavet för första gången på resan, superskönt och behaglig temperatur. Det är rätt coolt med Tel Aviv att det är en storstad, lika stor som Stockholm, och har väldigt fina stränder. Efter doppet gjorde vi oss iordning för utgång; vi började med att sitta på stranden och sippra is oss en öl till solnedgången. Efter det blev det middag och lite chill på rummet. Sedan bar det av för att testa Tel Avivs uteliv. Vi virrade bort oss lite men för att sedan hittade ett sjysst ställe med hög musik alldelles vid stranden. Här avslutades kvällen, vilket var rätt skönt då det var behagligt gångavstånd till vårt boende. Idag checkade vi ut klockan 11.00, gick och tog lite att äta för att samtidigt disktuera hur vi ska fördriva tiden fram tills det att flyget går, (07.00 nästa dag) Efter lite brainstormning kom vi fram till att vi skulle röra oss mot ett stort köpcentrum som hade två biografer. Det slutade med att vi såg två biofilmer direkt efter varandra. Den första filmen var en israelisk dramakomedi som biljettförsäljaren rekommenderade. Denna var faktiskt riktigt rolig och bra, tur dock att den hade engelsk subtitle, annars hade man varit rätt körd. :) Den andra filmen var en amerikansk film med Collin Farell i huvudrollen; In Bruge. Rätt annorlunda film men även denna helt klart sevärd.

Nu sitter vi på vårt hostel som vi bodde natten innan på och snor lite internetaccess. :) Tanken är väl att vi ska ta en taxi runt fyrasnåret till flygplatsen för att sedan röra oss mot Limassol i Cypern och hänga med en vän som bor där.