Vi kom precis hem från våran 5-dagars-vandring som vi gjorde på 6 dagar. Detta inlägg skrevs dock innan men p.g.a. av tekniska problem hann vi aldrig lägga upp det.

Efter väntat på ett 7 timmer (!) sent tåg, spenderat 16 timmar bland indisk överklass samt en 3 timmar lång jeep-tur anlände vi slutligen till Darjeeling. Darjeeling är en “hill-station”, mitt bland enorma te-odlingar, dit britterna gillade att dra sig tillbaka när Kolkatta vart för varmt på somrarna.

Första morgonen åkte vi upp på Tiger Hill för att se soluppgång över Kangchenjunga (världens 3:e högsta berg) vilket Hennings pappa har beskrivit som en av de vackraste naturupplevelser han någonsin skådat. För oss var det tyvärr lite disigt och trångt bland alla andra tusen turister som även dem hade åkt upp för att se soluppgången, vilket dämpade hela känslan. Eller för att citera Max: Suck. Henning tyckte dock det var komiskt att de flesta indier hade missuppfattat hela poängen och stod och tittade och fel hål när solen gick upp då de verkar tro att det är solen i sig själv som är grejen och inte vyn över Kangchenjunga och Darjeeling.

På våran andra dag i Darjeeling visade en lokal guide oss runt bland te-plantage och te-fabriker. Han bjöd även hem oss på lunch i hans farmors hus vilket var mycket trevligt. Max var mest intresserade över hur kollektivavtalen samt fackförbunden fungerade för Indiska te-plockare vilket var väl sådär då de fick 90 Rp (13 kr) per dag när Indiska minimilönen ska vara på 150 Rp. Fattigdomen är dock inte alls lika utbredd här som i till exempel Varanasi, då befolkningstillväxten hålls nere samt de extremt låga levnadskostnader som råder här.

Utsikten från hotellbalkongen

Te is the shit i Darjeeling

Soluppgång över Darjeeling och Kangchenjunga

Vi, Darjeeling och Kangchenjunga, dock tyvärr disigt

Max poserar som modell på Tiger Hill

 

Max inspekterar kollektivavtalen för Indiska te-plockare.

 

Henning inspekterar teet

 

Vår guide demonstrerar hur han brukade röka Hash som liten innan han blev fralst (detta ar bara ett demo)

Bland te-planterna

Hemma hos guidens (Vivik Rai) farmor