Sista inlägget

(detta inlägg är upplagt på denna sida post-mortem)

Här kommer sista inlägget!

Vi fortsätter där vi lämnade er sist. Vi skulle ta oss från Tel Aviv till Limassol med flyg. Som vi har berättat förr är Israeler hysteriska när det kommer till säkerhet och Tel Avivs flygplats var inget undantag. Man fick visa passet vid 6 olika tillfällen och bagagekontrollen tog över 2 timmar. De tog ut allt man hade i både handbagaget och huvudbagaget, rönkade, sweapade (kollar efter sprängämne) och frågar 1000 frågor.

När allt vi trodde allt krångel var över byte de våran Gate 2 gånger så vi fick ett litet jogging pass, precis vad man längtar efter vid 5 på morgonen.

Anledningen att vi åker till Limassol (Cypern) är att träffa våran polare “Poker Danne” som bor här, vi får kan bo gratis i hans hus (gratis är gott :). Här i Limassol vart det lite ändring på våra backpacker rutiner med “privat” taxi och 15 EURs middagar. Poker Danne visade runt oss på hans favorit barer och caféer och vi provade även en på Limassols största natt klubbar.

Men mestadels vart det rätt lugnt i Limassol med långa sovmornar och en hel del TV + Internet surfning. Kasper passade även på att spela lite online poker och Henning programmera än del.

I fredags åkte vi (inkl. Danne) till Ayia Napa (1,5 timmar väster om Limassol) här monster partayade vi i 2 dagar för att sedan åka till Larnaca där vi nu sitter och väntar på flyget hem (när ni läser detta har vi kommit hem till Sverige)

Det var galet skoj i Ayia Napa men både Henning och Kasper är ändå lite besvikna. Mycket mer opersonligt än vad party orter brukar vara men kvantitet var helt enorm. Det kryllar av britter överallt (utom grabbarna grus som svenskarna tagit över) och priserna är rätt höga). Det blir lätt galet sent i Ayia Napa, första kvällen gick vi till på efter fest på RiverReagge vid 4 för att sedan gå på efter-efter-fest till Aqua vid 6. (vi kom hem 8 på morgonen :)

Nu har vi bara flyget hem till Sverige kvar (plus en mellanlandning i Prag).

Vi vill tacka alla som läst och kommenterat under resans gång, det har varit jätte skoj att läsa era kommentarer. Nedan följer lite random info från resan.

HENNINGS BÄSTA DYK:
1. Abu Kefan Södra
2. Salem Express
3. Aquarium
(Alla ligger på södra safarin, utanför Safaga)

KASPERS BÄSTA DYK:
1. The Canyon (Dahab)
2. Penetrationsdyket på Thistlegorm
3. Tobia Arbaa, nattdyk (Södra safarin, utanför Safaga)

HENNINGS MEST MINNESVÄRDA DYKSTUND: Mötet med delfinerna

KASPERS MEST MINNESVÄRDA DYKSTUND: Mötet med Mantan, (Som Kasper glömmer meddela Henning om)

ANTAL HOTELL: 9 st (Dyrast: Ayia Napa 330kr/natt/person Billigast: Aswan 35kr/natt/person)

ANTAL RESTAURANGER: 23 st

ANTAL ÖL: 80 st, (40 innan Cypern, 40 på Cypern)

ANTAL VIN: 1 st

ANTAL COLA: 240 st

ANTAL MCDONALDSBESÖK: 12 st (Egyptisk mat är ingen hit)

ANTAL SHEESHA: 17 st

ANTAL DYK: Henning: 25 Kasper: 27 (Henning hade problem med öronen)

ANTAL REDBULL: 50 st (Alla på Cypern)

ANTAL FRAPPE: 20 st (Alla på Cypern, bara Kasper)

ANTAL EPISODER CALIFORNICATION: 12 st (Alla som finns, bara Cypern)

SJUKT MOMENT #1: Henning får bara fram varmvatten i duschen i Hurghada men bestämmer sig ändå för att schampoonera och tvåla in sig, i hopp på att vattnet blir kallare. Det blir det inte, så där står Henning löddrig med svidande tvål i ögonen medans Kasper får springa efter hotellmanagern

FLUMMIGASTE PERSONEN: Svensken som vi träffade i Tel Aviv om skulle ner och jobba som biståndsarbetare åt Palestinska barn men ist festade bort alla pengar (12 000 kr) på 7 dagar i Tel Aviv och sov nu på stranden och väntade på att mamma skulle skicka ner mer pengar.

HENNING MEST FÖRBANNAD: Oavgjort, Väskkontrollen på Tel Avivs flygplats eller när en muppdykare trasslar in sig i Hennings dykutrustning, och sedan sparkar av masken.

VANLIGAST NATIONALITET PÅ TURISTER: Ryssar, jänkare och kanadensare

MÄKTIGAST VY: Utöver Petra

VARMASTE PLATS: Aswan, 43 grader

VARMASTE TILLFÄLLE (+ MEST FLUGOR): När feluccan stod stilla i Aswan på Nilen (Kapten var sugen på kaffe så vi stannade?!?!?!)

KALLASTE TILLFÄLLE: Feluccan på natten i Aswan (nätterna i södra Egypten är ruskigt kalla)

HEKTIGASTE DAGEN: Oavgjort, 3 religioner på en dag i Jerusalem + bestigning av Mount of olives eller Petra by day and night

ROLIGASTE PERSON: Divemaster Kimmo. Kasper: “Men det är ju förbjudet att penetrera Salem Express?” Kimmo: “SKIT I DET FÖÖÖRFAAAN!”

JOBBIGAST TRANSPORT: Mellan Petra och Jerusalem. Muppisraelisk säkerhet, “Welcome to organized chaos” som en Jänkare sammanfattade det.

DYRASTE UTFLYKT: $60 per person för Gizautflykten med privat guide och chaufför.

OANAD TALANG UPPTÄCKT: Magdansen hos Henning

ANTAL SVERIGEMATCHER SEDDA: 1 st (Den vi vann…)

DYKBUDGET: 8000kr per person

TOTAL BUDGET (inkl. flyg, dyk, mat, logi etc): 23 000 kr per person

STÖRSTA EKONOMISKA SNEDSTEGET (inte Henning eller Kasper): Paul, (polares polare på Cypern) som söp bort både plånbok (€200 + 4 st Visakort) och glasögon(!) Men han bodde iaf gratis hos oss…

BÄST SIGHTSEEING FÖR VARJE LAND:
Egypten: Karnak Temple i Luxor
Jordanien: Siq’en i Petra
Israel: Church of the Holy Sepulchre
Cypern: Stora bargatan i Ayia Napa :)

STÖRSTA MISSEN PÅ RESAN: Döda havet + västbanken (bussen kom inte)

ANTAL BILDER TAGNA: Cirka 6000 st

ANTAL BILDER KVAR: Cirka 1000 st

STANNAT LÄNGST:
6n Hurghada
6n Limassol
4n Dahab
4n Jerusalem

SKÖNASTE TRANSPORTEN: Nattåget mellan Kairo och Aswan

BÄSTA FOTOSTÄLLE: Petra

FINAST STRAND: Tel Aviv (Även fast det är en storstad)

ÄCKLIGAST VALUTA: Egyptiska pund

GODAST MAT: Kasper pepparstek i Ayia Napa och Hennings seafood lasagne i Hurghada

BÄST NATTKLUBB: Castle eller Aqua i Ayia Napa

ANTAL IPREN: 17 st (Kasper 2 st för huvudvärk, Henning 15 st för ont i bihålorna under dykning)

ANTAL SMÄLLAR PÅ KÄFTEN: 1 st (Kasper i Ayia Napa gick förbi en grabb som hade fått i sig lite för mycket sprit som slog till honom, fördelen var att killen var så berusad så slaget kändes knappt)

ANTAL TAXIS: 38 st(!) (15 innan Cypern och 18!!! på Cypern)

ANTAL FILMER: 11 st (2 på bio och 9 på datorn)

ANTAL RELIGIÖSA UPPLEVELSER: 0 st

STÖRST BESVIKELSE: Hurghada, privata stränder och dålig fest

BÄST SNORKLING: Dahab

INSPELADE PENGAR: 2500kr (Internetpoker på Cypern)

HENNING OCH CYPERNDANNES STÖRSTA IRRITATIONSMOMENT: Kasper tar ut sin pokerfrustration högt i hela lägenheten för att sekunden senare när det går bra starta en hejjarklack med sig själv

SAKER SOM PAJJADE/KRÅNGLADE I CYPERNDANNES LÄGENHET NÄR VI VAR DÄR:
1. Dannes ena skärm pajjade
2. Frysen konverterar till kyl
3. Balkongdörren gick i baklås
4. Teven dog appråpå inget
5. ACn började krångla när det var som varmast
6. Säkringen till vattenpumpen gick
Och på allt detta var det vattenbrist på Cypern. (Men internetet rullade alltid på… ;) )

SCHYSSTAST RESTAURANG/CAFÉ: Pi i Limassol. (Roquefortsalladen ägde)

MEST ENERVERANDE: När vi hade skrivit klart hela Jerusaleminlägget på resedagboken trycker Henning på back så hela inlägget försvann. (Henning skriver dock om hela själv)

HENNINGS DRINKUPPTÄCKT: “Bloody Mary är fan gooood!”

HENNING FÅR MEST ELD I ARSLET: Danne meddelar Henning att över 60 personer spelar Celestial Impact samtidigt och Hennings serverar gått ned. (Henning springer till närmaste internetcafé och fixar det)

SKÖNAST PASSKONTROLL: In till Cypern där vi EUropeer går i specialkö och alla israeler får stå och trängas, HAHA… smaka på er egen medicin!

GODAST ÖL: Urquelle på Prags flygplats

LÄNGSTA SÖMNEN: 14 timmar i sträck efter första dykbåten

MINST LUFT I TANKEN: Kasper på 20 bar

LÄGST NO DECO TID: Henning på 0(!) minuter

DJUPASTE DYKET: 38 meter drygt

PLATS ATT ÅKA TILLBAKA TILL: Röda havet

ISRAELISKA STÄMPLAR I PASSET: 0 st (Finns ca 20 länder i världen där passet inte är giltigt om man har Israelisk stämpel b.la. Malaysia)

The Holy Land

(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sidan post-mortem)

Så, nu har vi gjort Israel i nästan en vecka. Vår första heldag i “det heliga landet” så skulle vi försöka avverka alla stora sevärdheter i gamla stan i Jerusalem. Det var lättare än vi trodde, då det inte är några direkta avstånd inom murarna i staden. Dagen började med att gå i trånga bakgator för att leta fotoobjekt, för att sedan ta oss till gatan Via Dolorosa som sägs vara “huvudgatan” i Jerusalem stad, det var även här Jesus gick med korset. Denna gata var väl, som vilken annan gata som helst. :)

Efter det så tog vi oss vidare genom de kristna kvarteren, och helt appropå inget så ser vi en stor dörröppning. Vid det här laget är vi lite halvt vilsna och kan inte tyda vart vi är på kartan, men nyfikna som vi är så går vi in genom porten, som inte alls ser något extravagant utifrån. Men när vi kom in i byggnanden möttes vi av massor av folk, massor av präster, och en helt enorm kyrka med säkert 25 meter till tak. Denna kyrka hade typ kyrkor i kyrkan, massor av olika kapell och en hel del annat krimskrams som vi inte förstod oss på. Vi tog en del foton, filmade lite grann. Men eftersom vi inte egentligen visste vad det var för ställe så gick Kasper och frågade en polis utanför. Han fnyser fram: “The church of holy Sepulchre”. Åfan, detta visade sig vara en av de viktigaste byggnaderna för alla kristna. T.ex. de krimskrams vi nämnde var bland annat en stenbädd, det ska tydligen vara den stenbädd Jesus lades på efter han hade dött på korset. Vi kan även nämna att det sägs att Jesus blev korsfärst här…

Coolt sa vi, och gick vidare. Nästa grej blev Klagomuren. Här tog Kasper fart och ville fram och känna på muren. Osis att han råkade välja den kvinnliga sidan av muren, så innan han kom närma så hejdades Kasper av en kvinnlig polis med maskingevär i handen. När vi sedan hittade till rätt “ingång” till muren” satte vi på oss varsin kippa och tittade på alla judar som klagade vid muren. Detta ställe är ju inget speciellt sådär, utan det är egentligen bara en gammal sliten mur med stor religiös betydelse, så här blev vistelsen rätt kort.

Efter detta så hämtade vi andan och tog en välförtjänad lunch i gamla stan. Här hittade vi även en svensk som bodde på samma hostel som oss, så han satte ned sig vid oss och lunchade. Efter ha utbytt lite reseskildringar, så var nästa mål “Dome of the Rock”, muslimernas näst heligaste plats efter Mecca, typ. Här sägs det att profeten Muhammed ha rest mot skyarna för att ta sin plats brevid Allah. Så det finns en sten där som påstås ha Muhammeds fotavtryck på, och det är just denna sten som gett namn till moskén. Även här blev det en del fotografering och filmande, men det tråkiga var att man inte fick gå in i själva moskén, då det bara är troende muslimer som får gå in där.

Så på några få timmar hade vi avverkat några av de viktigaste platserna för tre stora religioner, häftigt värre. Efter moskén så gick vi igenom gamla stan igen för att ta oss till hostellet, som låg precis vid “Damascus Gate”. Vi chillade här några timmar för att få bättre fotoljus, då vi hade bestämt oss för att gå upp på en kulle brevid gamla stan för att se/ta foto på gamla stan uppifrån. Stället vi tog oss till heter Mount of Olives, men fotosessionen blev något av en besvikelse, då det var väldigt disigt, och det blev inte alls några direkta bra kort på staden. Dock så hittade vi en enorm kyrkogård för judar, som Henning fotograferade från alla vinklar.

När vi väl kom hem från denna utflykt var vi båda rätt möra så vi sjönk ned i sängarna rätt omgående. Nästa dag hade vi egentligen bara en sak planerat; att besöka “Garden Tomb”. Detta var mestadels för att vi träffade en jänkare påväg till Jerusalem som sade att han påminde om oss, speciellt Henning, när han var ung. han var ung och orädd och ville utforska världen. När han sedan en dag besökte Garden Tomb fick han en uppenbarelse, och idag är han en pastor. Garden Tomb är känt för att det sägs att det var här Jesus blev begraven med en stort stenhjul ivägen för öppningen, för att sedan tre dagar senare ha stigit upp till himmelen. Rätt spännande att ha varit här, duktig och trevlig guide fick vi på denna plats, men någon uppenbarelse, det bjöds det inte på.

På kvällen gick Henning ut på en fotosession och Kasper satt mest hemma på hostellet med gratis wifi och datanördade.
Till den sista heldagen i Jerusalem hade vi bokat en heldagsuflykt till Västbanken, (Döda Havet, Masada, Jericho m.m.). Gubben som vi bokade ifrån sa att bussen skulle hämta oss klockan 03.00 på natten/morgonen utanför vårt hostel. Så då satte vi klockan på 02.30, han ut till gatan 02.55 och började vänta. Efter en halvtimma började vi bli riktigt oroliga och beslutade oss för att ta kontakt med han som sålt biljetterna till oss. (Chefen till vårt hostel). Men eftersom man måste trycka på en enormt störande ringklocka som väcker hella bygget för att någon ska komma och öppna åt en, så körde vi en sten sax påse om vem som skulle få äran till detta uppdrag. Efter mycket tänkande och planering över valet så körde vi, resultatet blev en vinst för Kasper, vilket betydde att Henning var den som var tvungen att väcka halva Jerusalem. Till bådas våra förtjusning märkte vi att efter klockan 01.00 så fungerar inte ringklockan utan man blir automatiskt utlåst, och får vänta tills stället öppnar igen klockan 06.00

När vi hade väntat i 1½ timma, till 04.30 satte vi oss på ett matställe vi hade ätit på flera gånger tidigare och tog en kopp kaffe/juice. Självklart kommer det inte någon buss överhuvudtaget så vi knallar tillbaka till hostellet 06.00 och går och lägger oss igen. När vi sedan vaknar vid elvasnåret så tar vi kontakt med mannen som sålde biljetterna. Dessa biljetter var en stor utgift för oss, (800kr totalt) så det låg i vårt stora intresse att få tillbaka pengarna. Men det visade sig bara vara ett misstag från hans sida; bussen kommer klockan 07.00 och hämtar upp en. Så vi fick snabbt tillbaka pengarna och han ursäktade sig så mycket. Denna dag gjorde vi inte något speciellt alls, då tanken var som sagt att göra Västbanken. Vi tog det mest lugnt, surfade en del på internet och avslutade kvällen med en film.

Nästa dag bar det av till Tel Aviv. Efter lite virrande runt Jerusalem, hittade vi en buss som tog oss till den centrala busstationen. Här hittade vi en förvånansvärt billig minibuss som skulle ta oss hela vägen till Tel Aviv för 40 spänn vardera. Denna sträcka gick jättesnabbt och efter dryga timman så var vi framme i Tel Aviv. Här tog vi sedan en annan buss för några kronor som tog oss till det område vi hade tänkt bo i. Det fanns plats på det första hostellet vi testade, och priset var väl överkomligt, 300 spänn natten. Det låter väl jättedyrt men här i Tel Aviv är ALLTING snordyrt. En bira på en pub för över 50 spänn, en menu på McDonalds för 70 spänn m.m. Efter ha dämpat hungern på just McDonalds så kastade vi oss i Medelhavet för första gången på resan, superskönt och behaglig temperatur. Det är rätt coolt med Tel Aviv att det är en storstad, lika stor som Stockholm, och har väldigt fina stränder. Efter doppet gjorde vi oss iordning för utgång; vi började med att sitta på stranden och sippra is oss en öl till solnedgången. Efter det blev det middag och lite chill på rummet. Sedan bar det av för att testa Tel Avivs uteliv. Vi virrade bort oss lite men för att sedan hittade ett sjysst ställe med hög musik alldelles vid stranden. Här avslutades kvällen, vilket var rätt skönt då det var behagligt gångavstånd till vårt boende. Idag checkade vi ut klockan 11.00, gick och tog lite att äta för att samtidigt disktuera hur vi ska fördriva tiden fram tills det att flyget går, (07.00 nästa dag) Efter lite brainstormning kom vi fram till att vi skulle röra oss mot ett stort köpcentrum som hade två biografer. Det slutade med att vi såg två biofilmer direkt efter varandra. Den första filmen var en israelisk dramakomedi som biljettförsäljaren rekommenderade. Denna var faktiskt riktigt rolig och bra, tur dock att den hade engelsk subtitle, annars hade man varit rätt körd. :) Den andra filmen var en amerikansk film med Collin Farell i huvudrollen; In Bruge. Rätt annorlunda film men även denna helt klart sevärd.

Nu sitter vi på vårt hostel som vi bodde natten innan på och snor lite internetaccess. :) Tanken är väl att vi ska ta en taxi runt fyrasnåret till flygplatsen för att sedan röra oss mot Limassol i Cypern och hänga med en vän som bor där.

Petra by day and night

(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sida post-mortem)

Vi började med taxi från Dahab mot en Israeliska gränsen (2 timmar, 200 kr) med våra svenska vänner Peter och Bez. Gränsen är en riktig kulturgräns där det är klassiskt arabiskt på Egyptiska sidan och där man möts av tuggummituggande kvinnliga gränspoliser i tighta jeans. För oss gick det fort igenom eftersom våra pappor heter Mats respektive Andreas, men när det kom till Bez vars pappa heter Mohammed och farfar Ramadan blev det värre. Bez fick gå in i specialrummet där hon fick svara på allt från mellan religösa upplevelser och farfars far härkomst.

Väl inne i Israel tog vi taxi till Jordanska gränsen (10 min, 150 kr). In till Jordanien var lätt som en plätt och vi fortsatte med taxi mot Petra (2½ timme, 450 kr). I taxin lyckades Peter och Bez övertyga oss om att bo på ett av Petras lyxhotell (Al Anbat 1). Det som fick oss övertalade var fri middagsbuffet och gratis taxi till “gamla Petra”. Att hotellet hade stans bästa Hamam skadade ju inte heller. Efter rensat vår hud på döda hudceller och ätit en brakmiddag gick vill till sängs tidigt.

Dagen efter åt vi frukost vid 8:00 (Bez är lite morgontrött) för att sedan ge oss av mot gamla Petra. Petra börjar med en lång och trång passage (Kaspers personliga favorit) som mynnar ut vid Treaseryn (Indiana Jones favoirt). Vägen fortsätter sedan förbi grottor, amfiteatrar, tempel, gravplattser, you name it. Kaspers andra favorit var när Henning skulle fota Kalle kamel med supervidvinkel och kalle försökte ta en tugga av Hennings motljusskydd.

Dagen avslutades med 800 trappsteg upp i det blå där man hade en makalös utsikt. Här upp fanns även Monasteryn där till Hennings stora förtjusning var en klättrare som hade bestämt sig för att bestiga det 50 meter höga templet utan säkerhetslina. En aning olagligt med ack så spännande att följa.

Efter middagen återvände vi till gamla Petra för att uppleva Petra By Night. Här vandrar man hela vägen till Treaseryn med det enda som lyser upp vägen är 1500 ljus. Nere vid Treaseryn bjöds det sedan på te och bedouinsk folkmusik.

Nästa dag tog vi en lite annorlunda trekkingslinga runt Petra. Vi var de enda turisterna som vågade oss ut här i denna orörde natur och inte gick av för hackor. Turen slingrade sig genom massiva bergspassage och tunnlar som vattnet har skapat under årtusenden.

På kvällen åt vi middag och minglade sedan resten av kvällen med Peter och Bez som skulle tillbaka till Dahab och vi vidare till Jerusalem.

Nu befinner vi oss i Jerusalem och färden hit var ju minst sagt intressant. Vi hade blivit varnade för att denna gränsövergång (King Husein / Allenby Bridge) är en av de jobbigaste i världen. En jänkare vi träffade sammanfattade det bra: “Welcome to chaos”. Stället är fullständigt oorganiserat och det gäller att armbåga sig fram för annars går kön bakåt. Om man tyckte Eilatgränsen var jobbig var denna en aning värre… Efter 3 timmar släppte de ut oss för att själv leta reda på sitt baggage i en 500 m^2 stor baggagehög.

Vi har inte hunnit göra något i Jerusalem än men första intryckt är att allt en soppa av olika nationaliter och religoner. Vandrarhemmet (Faisal, vid Damascus Gate) har några av de mest udda personligheter man kan tänka sig. Kaspers första intryck är av en bortglömd hippie sitter och plinkar på guran i ett hörn och märker inte ens att Kasper kommer in i rummet.

Imorgon slår vi på stort och ska försöka hinna med de flesta höjdpunkter i Jerusalem för att sedan i övermorgon ta en heldagsutflykt till döda havet.

Tack och hej leverpastej.

Lata dagar i Dahab och så lite mingel med en Manta

(detta inlägg är upplagt på denna sida post-mortem)

Nu så har vi hängt i Dahab ett tag och fått en uppfattning om stället. Det är väldigt annorlunda gentemot de flesta andra ställen i Egypten:

* Väldigt blandad nationalitet på turisterna och i stort sett bara backpackers.

* Är en relaxad atmosfär här, caféer längs havet där man i stort sett ligger på golvet och sörplar i sig en utsökt fruktshake (de toppar alltid shaken med glasskula, som är pricken på I:et)

* Egypterna försöker inte alls kränga på dig saker på samma sätt, och här betalar man om man är nöjd med utflykten, maten etc.

* I stort sett alla är här för dykningens/snorklingens skull

* Första stället i Egypten som vi har hittat en nattklubbsliknande ställe.

Det vi gjorde första heldagen här var att snorkla med våra nyfunna vänner från Lund som delade minibuss med oss från Sharm el Sheik. I stort sett alla reven ligger precis utanför där vi bor, så man kan krypa ned till fiskarna och det fina är att det nästan är PhiPhi-klass på snorklingen.

Förutom snorklingen så har vi ätit middag med Peter och Bez två gånger, två väldigt trevliga studenter från Lund. Peter har jobbat som fotograf åt LTH:s kår, så ni kan gissa vad Henning och Peter pratar om…

Vi hittade ett trevligt hak att se EM-finalen på, livlig och festlig atmosfär, där vi stannade kvar efter matchen och dansade in på småtimmarna.

Det har även blivit några dyk här, där två av dyken höll riktig hög klass. På stället “The Canyon” såg Kasper en Manta, så nu svävar han på moln. Henning hann ju inte se den så han tror ju att Kasper fick en narkos och började se i syne…

Andra dyket var “The Bells & Blue Hole” där dyket börjar med att man simmar ned genom en “skorsten” till 30 meters djup för att sedan få tänderna tvättade av “Cleaning fishes”.

Idag har vi precis kommit till Petra i Jordanien, 3 timmar taxi i Egypten, 3 timmar gräns kontroll genom isreal (vi samåkte med Peter och Bez och eftersom Bez har ett efternamn som låter arabiskt var det in på korssförhör… men allt gick bra ) och sedan 3 timmar taxi till Petra.

Imorgon blir det upp tidigt för att göra standen

Kommentera mera nyckelpiga eller dö!!1!1!!

“Att ha Kul utan alkolhol känns ju så jävla fejkat” – Divemaster Kimmo

(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sida post-mortem)

Hej igen!
När vi kom hem från första dyksafarit så blev vi båda lite snoriga, rätt bra tajming å andra sidan då vi bara skulle slappa i Hurghada ett antal dagar. Kan iofs bero på blöta badbyxor i tre dagar… Så de första dagarna efter båten gjorde vi i stort sett inget. Sov 12 timmar första natten iland. Sedan hittade vi en favoritrestaurang, som både var billig och väldigt personlig, så där åt vi kanske 7 gånger totalt. Förutom sömn så influenserades de första dagarna av filmtittande och internetsurfning.

När vi sedan hade återhämtat oss så tänkte vi göra Hurghada by night; detta blev en stor besvikelse. Hurghada är inte charmigt någonstans. Vi satte oss iaf i en taxi som tog oss till det centrala utelivet, men det visade sig att stället suger. Och inget kul folk alls. Stället är ju invaderat av ryssar, och vi vet sedan tidigare vad Henning tycker om ryssar… ;)

Som tur var hittade vi ett tyskt par som vi umgicks med hela kvällen. Supertrevliga och de var också torskar för dykning så det blev en del diskussion om det. De hade även redan beställt en resa till Sydostasien så de var nyfikna på vår tidigare resa.

Det var tur att vi hade bokat in oss på ett till dyksafari, för det är bara ett skäl till varför man besöker Hurghada, och det är just för dykbåtarna.

Detta safari gick söderut från Hurghada, ner mot Safagaområdet. Detta safari höll högre klass än det norra enligt oss båda. Iofs det norra har ju Thistlegorm och större chans för delfiner, men annars var det södra bättre. Större och finare rev, mer fiskar, bättre sikt, ja bättre dykning helt enkelt.

På detta safari levde vi på en större båt, som också kändes mer exklusiv. Större område som matplats, ac vid hyttområdena m.m. Detta resulterar ju tyvärr i en större dykgrupp också, vilket kanske inte skulle vara ett problem vanligtvis. Men vissa av dykarna i vår grupp kändes aningen för oerfarna för denna dykbåt… Kasper irriterade sig omedelbart på några dykare som hade bestämt sig för att skita i resterande dykare och simma rätt in i en och vara allmänt ivägen, plus att förstöra korallerna då de inte förstår att man ska dyka horisontellt med kroppen. Henning var mer tolerant till en början, men när en idiot trasslade in sina slangar i Hennings utrustning och för att minuten senare sparka av Henning masken såg även Henning rött.

Höjdpunkterna från denna dykutflykt:
Panorama Reef: Jättefint rev, där vi såg en skadad skölpadda
Salem Express: Arabiska estonia. Sikten var helt enorm så det var maffigt att man kunde se vraket i sin helhet.
Abu Kefan: Hennings favoritplats, där vi gjorde tre dyk. Revet var magnifikt, med grottliknande korallformationer.
Nattdyk på Tobia Arbaa: Kaspers favoritdyk. Nattdyk brukar inte vara speciella alls, men djurlivet vi såg här var outstanding. Hur ofta ser man två stycken åttaarmade bläckfiskar para sig? My god vad häftigt.
Aquarium: Detta var känt för mycket fisk, och vi kan verkligen intyga att det stämmer. Här såg vi de största stimmen av fisk, helt sjukt.

På båten var det vår dykgrupp på nio dykare, och sedan var det fyra andra profesionella dykare, som dels gjorde en videofilm för Colona Divers räkning, dels ett dykreportage för Sverige och Danmarks största dyktidning. En av dessa var finska mästerdykaren Kimmo som levererade minnesvärda citat på löpande band. Mellan varje dyk minglade vi med honom och han berättade en och annan rövarhistora. :)

Summa summarum: RIKTIGT bra dykning i tre dagar.

När vi kom tillbaka från båten tog vi en natt i Hurghada, morgonen därpå tog vi snabbfärjan över till Sinaihalvön och sedan en minibuss till Dahab där vi befinner oss nu. Helt annan stämning här, i stort sett bara backpackers och mycket mer relaxat och skönt.

PS. Heter det ETT Safari eller EN Safari? (Kasper tror ETT och Henning tror EN)

Faraoner, Delfiner och Andra Världskrigsskepp

(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sida post-mortem)

Från det vi lämnade er hade vi kvar en heldag i Luxor. Den dagen blev fullproppad med sightseeing. Vi hade en guidad heldag i stort sett med Valley of the Kings, Valley of the Queens, Hatshipsoup temple (försök stava bättre själva!), några enorma statyer vi självklart inte minns namnet på, och besök på ställe där man gör vaser och statyer.

Turen började med Valley of the Kings, som också var den absoluta höjdpunkten. I en enorm dal, middle of f-kin’ nowhere ligger nästintill alla Egyptens gamla kungar begravda, exempelvis typ alla 14 Ramses och Tuttankamån. Det är totalt 62 gravkammare, där 14 är öppna för turister, och biljetten du köper ger dig rättigheten att besöka tre valfria. Vi litade på vår guide och valde de tre han rekommenderade; vi började med den absolut största kammaren. Riktigt stor och lång, med mycket inristat i väggarna, denna tog säkert 10 minuter att gå igenom. Den andra kammaren var dalens djupaste, 18 meter rakt ned i marken, inte lika stor men inristningarna var bättre bevarade på denna, men luften här inne var riktigt kvav. Tredje kammaren var den minsta, men den var absolut bäst bevarad, med jättegranna färger på alla inristningar.

Nu trodde vi att det var slut, men Kasper märkte att på den andra kammaren så gick inte stämpeln igenom biljetten, så det såg ut som vi bara hade besökt två stycken. Man är ju inte korkad, så vi sprang en snabbis på en fjärde kammare, dock var denna inte alls lika speciell som de tre vi redan hade varit på. Tyvärr så fick man inte fota nere i kammarna, därav få bilder från denna utflykt.

Sedan gick färden till Hatshipsoup temple. Ett tempel byggd av Kung Hatshipsoup, som egentligen var en kvinna… Platsen där templet låg var riktigt häftig, men detta kändes som ett riktigt turistghetto, men ändå kul att ha sett det.

Nästa grej var Valley of the Queens, som efter Konungarnas grej blev en stor besvikelse. Inte alls lika stort och mäktigt som för Kungarna, så detta ställe kunde man nästan skippa med facit i hand.

Efter det så besökte vi ställen som tillverkade vaser; kul att se vilket jobb och slit, och vilken process det är för att tillverka en jäkla vas. Nackdelen är ju att de på stället är väldigt ihärdiga med att man borde köpa en vas. Turen avslutades med statyerna.

Kvällen avslutades med en lugn kväll, ett McDonaldsbesök och efteråt en sheesa för att gå i säng tidigt. Dagen efter blev det en tidig uppgång då vi skulle ta oss till Hurghada. Vi hade beställt en egen(!) minibuss med AC. Resan började med att vi tog oss till ett ställe i Luxor där flera minibussar stod uppradade. Alla dessa minibussar med turister blev sedan eskortade till Hurghada av poliser fram och bak i konvojen. Det här kanske känns enormt lyxigt för två fattiga backpackers, men vi pröjsade bara 150 kronor vardera. Minibussen tog oss dörr till dörr från hotellet i Luxor till hotellet i Hurghada, vi inkvarterade oss på Four Seasons för 75 spänn totalt… Vi gjorde i stort sett ingenting här utan försökte komma i säng tidigt för att vara pigga till kommande äventyr; vårt första dyksafari på resan.

Dykcentret hämtade upp oss 05.00 med minibuss för att ta oss alla till båten där vi skulle tillbringa våra nästkommande tre dagar. Ett dyksafari som gick norrut från Hurghada. Vi hade bokat resan med Colona Divers, och safarit kostade i runda slängar 3.000 spänn per skalle. Första dagen blev det fyra dyk, där höjdpunkten var att dyka på det kända skeppet Thistlegorm, som sänktes av tyskarna under andra världskriget. Det blev totalt fyra dyk på detta vrak, och det behövdes faktiskt; ett helt enormt skepp med massor av detaljer. Exempelvis gamla motorcyklar och bilar som sänktes med båten.

Nästa dykdag blev morgondyket klockan 06.00, där vi penetrerade Thistlegorm under hela dyket. Det känns som man var på ett väldigt orört och exklusivt museum, under ytan. Fast höjdpunkten blev nog dagens fjärde dyk, där några utav oss hoppade i plurret utan dykmästaren. På detta dyk, som vi inte förväntade oss så mycket utav, hittade några delfiner oss. Så vi minglade någon minut med dessa underbara varelser, och Kasper kunde tillochmed klappa en, innan en båt skrämde iväg dom. Kasper klämde även in ett femte dyk denna dag, men Henning hade lite känningar i öronen så han tog det säkra före det osäkra och vilade upp sig med en iskall öl på båten.

Tredje och sista dagen rivstartades med ett rekordtidigt morgondyk strax efter fem. Henning vilade fortfarande upp sig lite, men det kanske var lika bra, då detta dyk inte bjöd på något speciellt, men alltid kul att andas under ytan ;)
Safarits två sista dyk var troligtvis de två bästa revdyken på resan. Dyk nummer två för dagen var ett väggdyk som droppade upp emot 50 meter. Vi var lite sugna på att sätta rekord här, men dykmästaren hade innan sagt att detta skulle bli ett långt och djupt dyk, så vi sparade på luften. På första halvan av dyket så var vi på 25-27 meter och sedan stack in i en grotta på 27 meters djup. Dumma crew som hade snålat lite med luft till Kaspers tank, så på slutet av dyket var han tvungen att sno lite luft från sin käre vän Henning, som först inte ville dela med sig utan ville först och främst visa en jättestor muräna han hade hittat. Efter detta så fick Kasper smaka lite luft från Henning tank och vi gick upp till båten efter ett tag.

Sista dyket var ett riktigt fint dyk, med ett enormt rev, med massor av färgglada och vackra koraller och fiskar. På detta dyk såg vi säkert 5-6 riktigt fina muränor, och några av dem var tillochmed sociala av sig. Man knöt händerna för att vara säker på att man skulle få behålla alla fingrar med sig upp ;)

Summa summarum av resan första dykupplevelse:

Riktigt proffsigt bemötade av Colona Divers, allt bara flöt på och inga konstigheter. Jätte bra (svensk) divemaster som vi fick den stora äran att vara med när han firade sitt 1000 dyk :)

Alla på båten utom besättningen och en amerikanska var svenskar så var inga språkbekymmer direkt. Vår divemaster var skön, tog bara 6 timmar sedan vi lämnat land innan han hånglade med Amerikanskan :D Var en ung kille med på båten som var starkt inspirerad att bli divemaster :)

Det enda som inte var perfekt var maten, men man får ju tänka på att man är i Egypten och maten allmänt är rätt pissig. Pannkakorna till frukost drog dock upp helhetsbetyget en hel del.

Dykningen var riktigt bra, de två riktigt stora grejerna var delfinerna och Thistlegorm. Sikten var bra (mellan 15 och 25 meter) och trevliga färger. Båda Kasper och Henning tycker dock att Similand Islands i Thailand högre klass men vi har dock södra safarin kvar och alla säger att röda havet blir bättre hur längre söder ut man går.

Nu ska vi bara slappa i Hurghada i 5 dagar innan vi ger oss ut på nästa dyksafari!

Kamelkött på Nilen

(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sida post-mortem)

Efter senaste inlägget har det hänt en del. Senast vi lämnade er hade vi precis gjort Giza, dagen efter var det Egyptiska museet. Tuttankamåns mask, stenplattan-som-gjorde-att-man-kunde-översätta-hie roglyfer, miljoner sarkofager och miljarder statyer.

Samma kväll bar det av med natttåg till Aswan. Standarden var helt makalös (kostade en halv förmögenhet dock, 60USD), egen hytt med AC, handfat och två hål i väggen. Två hål i väggen var största hitten då vi kunde kolla på The Bank Job (en film att rekommendera btw) på laptoppen. Vi sov som princessor och kände oss helt utvilade när vi väl 4 timmar sent anlände till Aswan.

När tågdörren öppnas möts vi av 45-gradig hetta, det är inte svenska vikingar vana vid tydligen. Men med mycket vatten och långsamt tempo kom man snabbt in i det. Hotellet var jättebra (Memnon hotel, 14USD natten) med magnifik utsikt över Nilen. Hotellet fixade alla våra utflykter, Felucca på Nilen, Luxorboende samt alla tempelutflykter runt Luxor.

Nästa dag var det seglingsdags, vi blev hämtade av kapten Ala. Vi delade Feluccan (segelbåt på Nilen) med tre unga grabbar från Kanada, två spralliga finskor, en berest jenkar-tant och en medelålders Australiensare med en otrolig bajshumor. Väldigt varmt men när man seglar fläktar det skönt från Nilen. Vi bekantade oss väldigt snabbt med varandra och började skämta hej vilt. Här kom Australiensarens bajshumor snabbt in. Hennings favvocitat: ”Fast, get the camera! The donkey is taking a dump in the Nile! I want it as my profile picture on Facebook.” och självklart skrattar Henning åt detta i 2,5 dygn.

Maten på Feluccan var typiskt Egyptisk; den mättade hungriga magar, men inte mer än så. En McArabia skulle ha suttit fint :) Vi avslutade hela kvällen med att alla samlades framför vår dator för att se Hitchcock’s rulle ”Psycho”. Natten var kall, men vi blev väckta av nybryggt te. Dagen fortsatte med lite segling för att sedan snabbt ta en kaffepaus i en vik i fyra timmar… Det blev lite svettigt efter ett tag när solen började gassa och flugorna började härja med oss. Men även detta överlevde vi och när vi väl började segla igen svalkade vindbrisen och flugorna försvann. Dagen präglades av att Kasper spöade skiten ur kanadensare på kort, och att Henning fotade som en galning. Till middag bjöds det på kamelkött, det var segt och salt men ändå rätt gott. Efter middagen hade vi tankegåtor: Du har 9 identiska mynt till utseendet, men en av dom väger lite mindre än de andra. Hur hittar du det mynt som väger mindre än de andra? Det enda hjälpmedlet du har är en ”balansvåg” som du endast får använda två gånger…

Nästa natt blev minst lika kall, men nu hade några av oss iaf förberett oss med tjockärmat och långbyxor. Vi vaknade upp Kom Ombo där vi gjorde vårt första tempel för dagen. Kom Ombo fick pisk av nästa tempel som var Edfu (bästa templet för foto) som i sin tur fick pisk av dagens höjd punkt Karnaktemplet. Dagen rundades av med Luxor templet, men efter Karnak är det inte mycket som imponerar på en.

I skrivadets stund sitter vi hotellets tagvåning och lyssnar på Allllllha-Alllllha-Alllllha från moskeernas megafoner. Här näst blir det en McArabia som vi sköjer ner med lite Sheesha. I morgon fortsätter rännandet i runierna där den troliga höjdpunkten blir Valley of the Kings. Den som lever får se. Tack och hej lever pastej.

Ps. Vi utstår hettan med hjälp av era kommentarer ;)

Cheops, Sheesha och magdansch

(detta och upplagt på denna sidan post-mortem)

Resan började på ARN, tog den traditionella skitdyra ölen på A-baren. På flyget till Prag (mellanlandade där) blev Kasper lite illamående, resfeber? Men en Urquelle i Prag gjorde susen :)

Landade i Cairo mitt i natten, taxi till hotellet. När vi väl vara framme visade det sig att de strulat bort vår Internetbokning. Kasper får en hjärnböldning och Henning försöker få receptionisten att fixa ett annat hotell åt oss. Receptionisten skämdes rätt rejält så han sätter sig i en taxi med oss och tar oss till ett annat hotell som visade sig vara över förväntan (och 50 kr billigare :)

Första dagen var fixdag, fixade tåg till Aswan, Gizautflykt och gick en långpromenad i Kairo. På kvällen var vi helt slut efter den långa vandringen i 42 graders hetta men kämpade oss ändå ut till Kairos största bazaar och även Egyptens äldsta Coffee house (180 år gammalt) tog en Sheesa (vattenpipa på arabiska) och pratade med lite Araber :) Väl hemma slocknade vi framför Reine & Mimmi i Fjällen på Hennings laptop :p

Nästa morgon startade med vår Gizautflykt. Utflykten var rätt dyr (65USD per person, Misr Travel Co) men visade sig vara väl spenderade pengar då det var bara vi två och en privat guide plus chaufför. De tog oss runt till alla kulturella storheter runt om Giza/Kairo. Trippen avslutades framför den mäktiga Cheopspyramiden.

När vi kom tillbaka från turen var det bara springa till närmsta café för att ta en Sheesha och heja fram Sverige mot Grekland. Vi lyckades ganska bra, då hela cafét (bara araber) börjde heja på Sverige :D

Efter Sverigematchen gick vi till en magdansklubb där Henning skakade rumpa med tjejerna på scen.

När vi kom hem från magdansen (02:30) kollade vi mejlen och fick panik då Dykfirman som vi ska dyka med senare hade svarat och sa att saker och ting var fullbokat. Efter suttit och grubblat till 05:00 lyckades vi hitta en lösning som är lika bra som ursprungstanken.

Idag har vi gjort Egyptiska muséet, kvantiten är helt sjuuuuk. Typ 3453245 identiska statyer och sarkofager.

Nu sitter vi på ett McDonalds med trådlöst Internet och väntar på natttåget som ska ta oss till Aswan.