Indien 2011: Kolkata & Havelock

Nu är vi hemma i Sverige igen! Efter en kort visit i Kolkata spenderade vi sista veckan på paradisön Havelock.

Första dagen på Havelock åkte vi ut till en liten ö där vi snorklade. Max vart riktigt hook:ed, och då festlivet på Havelock var sådär, bestämde han sig för att ta dykcert.

Innan vi kom till Havelock hade vi inte träffat än enda svensk på hela resan men när vi gick ut den första kvällen, till en av de få barer på ön som serverade öl, hängde där 6 svenskar (2 par + 2 solo resnärer) (!) Crazy… ;-)

Slutligen kan vi säga att det var en lyckad resa även om vi hade lite otur med väder i Himalaya. Det har varit enorm variation under resan vilket Max beskrev på följande sätt: “Vi har druckit öl med utsikt över: Taj Mahal, Ganges, Kangchenjunga, insnöad på 3600 M.ö.h. och med sand mellan tårna. Allt detta på bara 4 veckor”

Nedan följer lite intressant information från resan:

Skönaste citat:

 • “Det första som går sönder på Indisk bil är tutan” — Max, efter vi båda är smått irriterade på allt förbannat tutande!
 • “Bhutanskt stimulanspaket” (att ta droger) — Henning
 • “This is shit, let’s get out of here!” — Steve Jobs, något vi upprepar så fort något är dåligt :)
 • Indisk snubbe: “Where are you from? America? Japan?”
  Henning: “Yeah, we are from Japan!”, Max garvar så han dör…

Lästa böcker:

 • Steve Jobs, Walter Isaacson (Henning & Max)
 • The Price of Civilization, Jeffrey Sachs (Henning)
 • Depression Economics, Paul Krugman (Henning)
 • The Grand Desgin, Stephen Hawking (Henning)
 • e: The Story of a Number, Eli Maor (Henning)
 • 25% av Anna Karenina, Lev Tolstoj (Henning)
 • Three cups of tea, Mortenson (Max)
 • Three cups of deceit, Jon Krakauer (Max)
 • In to the Wild,  Jon Krakauer (Max)
 • Into Thin Air, Jon Krakauer (Max)
 • Eager Dreams, Jon Krakauer (Max)

Radioplågor:

Budget (per person):

Flyg till och från Sverige — 5250 kr.
Övrigt flyg — 2500 kr.
Tåg — 700 kr.
Visum & Malarone — 1300 kr.
Dykning (för Henning) — 600 kr.
Böcker & kläder & te — 1500 kr.
Löpande utgifter — 7 000 kr (241 kr/dag).
TOTAL —  18850 kr.

Max tar en motorcykeltur genom Kolkata (Henning hade problem med magen)

En av Kolkatas sevärdheter

New York Times har tydligen röstat fram Beach Nr 7 på Havelock till den vackraste stranden i Asien

Alla Svenskar vi träffade på hela resan samlade på ett kort.

Billigaste boende ever? kosta 14 kr per natt!

Efter detta bestämde sig Max för att ta dykcert!

Så Max spenderade några timmar om dagen på detta vis...

Medan Henning var ute med de stora pojkarna som redan har dykcert... ;-)

Upp med fötterna Max, du ser ut som en n00b! (tips: sätt viktbältet högre upp på midjan)

Sista kvällen där en av barerna på ön arrangerade en "jam session"

Indien 2011: Singalila Ridge Trek

Poängen med att åka till Darjeeling var att vandra den berömda Singalila Ridge Trek där man under fem dagar först följer Väst-Bengalen/Nepal-gränsen för att sedan vika av på Väst-Bengalen/Sikkim-gränsen. För oss tog vandringen dock sex dagar då vi vart “insnöade” på 3600 meter över havet.

Under hela vandringen gjorde vi följeslag med två jänkare samt en tjej från Australien. Max vart mycket imponerad på en av jänkarna, då hon vid ~19 års ålder, (hon var ~20 år nu) bestigit Mt. McKinley (6000+ möh) medan Henning mest tyckte hon hade en fruktansvärt porrig röst.

Under de två första dagarna var vädret kast men ändå tillräckligt OK för att kunna vandra. På den tredje dagen kulminera dock skitvädret, då när vi vakna och titta ut, såg ett lätt snötäcke över hela byn samt att stigarna hade blivit förvandlade till lervälling. Våran guide gav oss två alternativ: antingen väntar vi ut snön eller så börjar vi gå ner mot bilvägen. Vi valde att vänta ut snön vilket var rätt alternativ då den fjärde dagen var betydligt bättre, under eftermiddagen splittrades molnen till och med tillräckligt för att få en skymt av Kangchenjunga. Porr-röst-McKinley-tjejens polare, som också hette Max, sammanfatta de tre första dagarna av vandringen bäst: “Into the mist” medan våran Max sammanfattade det: “Det handlade mest om att hålla sig varm”.

På kvällarna blev vi bjudna på lokal-“öl”, som vi drack hur bamburör, samtidigt som vi diskutera olika epoker i Steve Jobs liv (Max köpte biografien samma dag den släpptes till Kindle och Henning köpte den ytterligare några dagar senare i en bokhandel).

Efter kommit tillbaka från vandringen var tanken att vi skulle fortsätta upp i Sikkim men då vi dels var en dag sena p.g.a. 7-timmars-tågförseningen och ytterligare en dag p.g.a. dåligt väder blev det lite tajt, så vi valde att softa i Darjeeling i två dagar i stället. Vi har spenderat dessa två dagar med att kompenserat för förlorade kalorier, men på två helt olika sätt: Henning konsumerar öl medan Max väljer olika bakverk.

Imorgon bär det av mot Kolkata, för att sedan fortsätta ut mot paradisön Havelock där snorkling, dykning, beach och fest står på menyn.

Ps. Internet ska tydligen vara kasst (modem) eller svindyrt (satellit) på Havelock så kanske dröjer tills vi kommer hem innan sista inlägget kommer upp.

"In to the mist", så här såg de första två dagarna av vandringen ut.

Vårat trekking-gäng.

Så här såg det ut när vi vakna tredje dagen

WTF? Åkte vi ända till Indien för detta?!?! ;-)

 

Men sen sprack det upp och man kunde se Kangchenjunga (världens 3:e hösta berg)

Landskapet är fett!

Vi dricker lokal-"öl" med några snubbar från Sikkim

Med Indien/Nepal gränsen mellan benen...

Vädret blev som sagt bättre sista dagarna...

Red-Panda!

Ner genom de puttenuttiga byarna...

Indien 2011: Darjeeling

Vi kom precis hem från våran 5-dagars-vandring som vi gjorde på 6 dagar. Detta inlägg skrevs dock innan men p.g.a. av tekniska problem hann vi aldrig lägga upp det.

Efter väntat på ett 7 timmer (!) sent tåg, spenderat 16 timmar bland indisk överklass samt en 3 timmar lång jeep-tur anlände vi slutligen till Darjeeling. Darjeeling är en “hill-station”, mitt bland enorma te-odlingar, dit britterna gillade att dra sig tillbaka när Kolkatta vart för varmt på somrarna.

Första morgonen åkte vi upp på Tiger Hill för att se soluppgång över Kangchenjunga (världens 3:e högsta berg) vilket Hennings pappa har beskrivit som en av de vackraste naturupplevelser han någonsin skådat. För oss var det tyvärr lite disigt och trångt bland alla andra tusen turister som även dem hade åkt upp för att se soluppgången, vilket dämpade hela känslan. Eller för att citera Max: Suck. Henning tyckte dock det var komiskt att de flesta indier hade missuppfattat hela poängen och stod och tittade och fel hål när solen gick upp då de verkar tro att det är solen i sig själv som är grejen och inte vyn över Kangchenjunga och Darjeeling.

På våran andra dag i Darjeeling visade en lokal guide oss runt bland te-plantage och te-fabriker. Han bjöd även hem oss på lunch i hans farmors hus vilket var mycket trevligt. Max var mest intresserade över hur kollektivavtalen samt fackförbunden fungerade för Indiska te-plockare vilket var väl sådär då de fick 90 Rp (13 kr) per dag när Indiska minimilönen ska vara på 150 Rp. Fattigdomen är dock inte alls lika utbredd här som i till exempel Varanasi, då befolkningstillväxten hålls nere samt de extremt låga levnadskostnader som råder här.

Utsikten från hotellbalkongen

Te is the shit i Darjeeling

Soluppgång över Darjeeling och Kangchenjunga

Vi, Darjeeling och Kangchenjunga, dock tyvärr disigt

Max poserar som modell på Tiger Hill

 

Max inspekterar kollektivavtalen för Indiska te-plockare.

 

Henning inspekterar teet

 

Vår guide demonstrerar hur han brukade röka Hash som liten innan han blev fralst (detta ar bara ett demo)

Bland te-planterna

Hemma hos guidens (Vivik Rai) farmor