Sista inlägget

(detta inlägg är upplagt på denna sida post-mortem)

Här kommer sista inlägget!

Vi fortsätter där vi lämnade er sist. Vi skulle ta oss från Tel Aviv till Limassol med flyg. Som vi har berättat förr är Israeler hysteriska när det kommer till säkerhet och Tel Avivs flygplats var inget undantag. Man fick visa passet vid 6 olika tillfällen och bagagekontrollen tog över 2 timmar. De tog ut allt man hade i både handbagaget och huvudbagaget, rönkade, sweapade (kollar efter sprängämne) och frågar 1000 frågor.

När allt vi trodde allt krångel var över byte de våran Gate 2 gånger så vi fick ett litet jogging pass, precis vad man längtar efter vid 5 på morgonen.

Anledningen att vi åker till Limassol (Cypern) är att träffa våran polare “Poker Danne” som bor här, vi får kan bo gratis i hans hus (gratis är gott :). Här i Limassol vart det lite ändring på våra backpacker rutiner med “privat” taxi och 15 EURs middagar. Poker Danne visade runt oss på hans favorit barer och caféer och vi provade även en på Limassols största natt klubbar.

Men mestadels vart det rätt lugnt i Limassol med långa sovmornar och en hel del TV + Internet surfning. Kasper passade även på att spela lite online poker och Henning programmera än del.

I fredags åkte vi (inkl. Danne) till Ayia Napa (1,5 timmar väster om Limassol) här monster partayade vi i 2 dagar för att sedan åka till Larnaca där vi nu sitter och väntar på flyget hem (när ni läser detta har vi kommit hem till Sverige)

Det var galet skoj i Ayia Napa men både Henning och Kasper är ändå lite besvikna. Mycket mer opersonligt än vad party orter brukar vara men kvantitet var helt enorm. Det kryllar av britter överallt (utom grabbarna grus som svenskarna tagit över) och priserna är rätt höga). Det blir lätt galet sent i Ayia Napa, första kvällen gick vi till på efter fest på RiverReagge vid 4 för att sedan gå på efter-efter-fest till Aqua vid 6. (vi kom hem 8 på morgonen :)

Nu har vi bara flyget hem till Sverige kvar (plus en mellanlandning i Prag).

Vi vill tacka alla som läst och kommenterat under resans gång, det har varit jätte skoj att läsa era kommentarer. Nedan följer lite random info från resan.

HENNINGS BÄSTA DYK:
1. Abu Kefan Södra
2. Salem Express
3. Aquarium
(Alla ligger på södra safarin, utanför Safaga)

KASPERS BÄSTA DYK:
1. The Canyon (Dahab)
2. Penetrationsdyket på Thistlegorm
3. Tobia Arbaa, nattdyk (Södra safarin, utanför Safaga)

HENNINGS MEST MINNESVÄRDA DYKSTUND: Mötet med delfinerna

KASPERS MEST MINNESVÄRDA DYKSTUND: Mötet med Mantan, (Som Kasper glömmer meddela Henning om)

ANTAL HOTELL: 9 st (Dyrast: Ayia Napa 330kr/natt/person Billigast: Aswan 35kr/natt/person)

ANTAL RESTAURANGER: 23 st

ANTAL ÖL: 80 st, (40 innan Cypern, 40 på Cypern)

ANTAL VIN: 1 st

ANTAL COLA: 240 st

ANTAL MCDONALDSBESÖK: 12 st (Egyptisk mat är ingen hit)

ANTAL SHEESHA: 17 st

ANTAL DYK: Henning: 25 Kasper: 27 (Henning hade problem med öronen)

ANTAL REDBULL: 50 st (Alla på Cypern)

ANTAL FRAPPE: 20 st (Alla på Cypern, bara Kasper)

ANTAL EPISODER CALIFORNICATION: 12 st (Alla som finns, bara Cypern)

SJUKT MOMENT #1: Henning får bara fram varmvatten i duschen i Hurghada men bestämmer sig ändå för att schampoonera och tvåla in sig, i hopp på att vattnet blir kallare. Det blir det inte, så där står Henning löddrig med svidande tvål i ögonen medans Kasper får springa efter hotellmanagern

FLUMMIGASTE PERSONEN: Svensken som vi träffade i Tel Aviv om skulle ner och jobba som biståndsarbetare åt Palestinska barn men ist festade bort alla pengar (12 000 kr) på 7 dagar i Tel Aviv och sov nu på stranden och väntade på att mamma skulle skicka ner mer pengar.

HENNING MEST FÖRBANNAD: Oavgjort, Väskkontrollen på Tel Avivs flygplats eller när en muppdykare trasslar in sig i Hennings dykutrustning, och sedan sparkar av masken.

VANLIGAST NATIONALITET PÅ TURISTER: Ryssar, jänkare och kanadensare

MÄKTIGAST VY: Utöver Petra

VARMASTE PLATS: Aswan, 43 grader

VARMASTE TILLFÄLLE (+ MEST FLUGOR): När feluccan stod stilla i Aswan på Nilen (Kapten var sugen på kaffe så vi stannade?!?!?!)

KALLASTE TILLFÄLLE: Feluccan på natten i Aswan (nätterna i södra Egypten är ruskigt kalla)

HEKTIGASTE DAGEN: Oavgjort, 3 religioner på en dag i Jerusalem + bestigning av Mount of olives eller Petra by day and night

ROLIGASTE PERSON: Divemaster Kimmo. Kasper: “Men det är ju förbjudet att penetrera Salem Express?” Kimmo: “SKIT I DET FÖÖÖRFAAAN!”

JOBBIGAST TRANSPORT: Mellan Petra och Jerusalem. Muppisraelisk säkerhet, “Welcome to organized chaos” som en Jänkare sammanfattade det.

DYRASTE UTFLYKT: $60 per person för Gizautflykten med privat guide och chaufför.

OANAD TALANG UPPTÄCKT: Magdansen hos Henning

ANTAL SVERIGEMATCHER SEDDA: 1 st (Den vi vann…)

DYKBUDGET: 8000kr per person

TOTAL BUDGET (inkl. flyg, dyk, mat, logi etc): 23 000 kr per person

STÖRSTA EKONOMISKA SNEDSTEGET (inte Henning eller Kasper): Paul, (polares polare på Cypern) som söp bort både plånbok (€200 + 4 st Visakort) och glasögon(!) Men han bodde iaf gratis hos oss…

BÄST SIGHTSEEING FÖR VARJE LAND:
Egypten: Karnak Temple i Luxor
Jordanien: Siq’en i Petra
Israel: Church of the Holy Sepulchre
Cypern: Stora bargatan i Ayia Napa :)

STÖRSTA MISSEN PÅ RESAN: Döda havet + västbanken (bussen kom inte)

ANTAL BILDER TAGNA: Cirka 6000 st

ANTAL BILDER KVAR: Cirka 1000 st

STANNAT LÄNGST:
6n Hurghada
6n Limassol
4n Dahab
4n Jerusalem

SKÖNASTE TRANSPORTEN: Nattåget mellan Kairo och Aswan

BÄSTA FOTOSTÄLLE: Petra

FINAST STRAND: Tel Aviv (Även fast det är en storstad)

ÄCKLIGAST VALUTA: Egyptiska pund

GODAST MAT: Kasper pepparstek i Ayia Napa och Hennings seafood lasagne i Hurghada

BÄST NATTKLUBB: Castle eller Aqua i Ayia Napa

ANTAL IPREN: 17 st (Kasper 2 st för huvudvärk, Henning 15 st för ont i bihålorna under dykning)

ANTAL SMÄLLAR PÅ KÄFTEN: 1 st (Kasper i Ayia Napa gick förbi en grabb som hade fått i sig lite för mycket sprit som slog till honom, fördelen var att killen var så berusad så slaget kändes knappt)

ANTAL TAXIS: 38 st(!) (15 innan Cypern och 18!!! på Cypern)

ANTAL FILMER: 11 st (2 på bio och 9 på datorn)

ANTAL RELIGIÖSA UPPLEVELSER: 0 st

STÖRST BESVIKELSE: Hurghada, privata stränder och dålig fest

BÄST SNORKLING: Dahab

INSPELADE PENGAR: 2500kr (Internetpoker på Cypern)

HENNING OCH CYPERNDANNES STÖRSTA IRRITATIONSMOMENT: Kasper tar ut sin pokerfrustration högt i hela lägenheten för att sekunden senare när det går bra starta en hejjarklack med sig själv

SAKER SOM PAJJADE/KRÅNGLADE I CYPERNDANNES LÄGENHET NÄR VI VAR DÄR:
1. Dannes ena skärm pajjade
2. Frysen konverterar till kyl
3. Balkongdörren gick i baklås
4. Teven dog appråpå inget
5. ACn började krångla när det var som varmast
6. Säkringen till vattenpumpen gick
Och på allt detta var det vattenbrist på Cypern. (Men internetet rullade alltid på… ;) )

SCHYSSTAST RESTAURANG/CAFÉ: Pi i Limassol. (Roquefortsalladen ägde)

MEST ENERVERANDE: När vi hade skrivit klart hela Jerusaleminlägget på resedagboken trycker Henning på back så hela inlägget försvann. (Henning skriver dock om hela själv)

HENNINGS DRINKUPPTÄCKT: “Bloody Mary är fan gooood!”

HENNING FÅR MEST ELD I ARSLET: Danne meddelar Henning att över 60 personer spelar Celestial Impact samtidigt och Hennings serverar gått ned. (Henning springer till närmaste internetcafé och fixar det)

SKÖNAST PASSKONTROLL: In till Cypern där vi EUropeer går i specialkö och alla israeler får stå och trängas, HAHA… smaka på er egen medicin!

GODAST ÖL: Urquelle på Prags flygplats

LÄNGSTA SÖMNEN: 14 timmar i sträck efter första dykbåten

MINST LUFT I TANKEN: Kasper på 20 bar

LÄGST NO DECO TID: Henning på 0(!) minuter

DJUPASTE DYKET: 38 meter drygt

PLATS ATT ÅKA TILLBAKA TILL: Röda havet

ISRAELISKA STÄMPLAR I PASSET: 0 st (Finns ca 20 länder i världen där passet inte är giltigt om man har Israelisk stämpel b.la. Malaysia)

The Holy Land

(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sidan post-mortem)

Så, nu har vi gjort Israel i nästan en vecka. Vår första heldag i “det heliga landet” så skulle vi försöka avverka alla stora sevärdheter i gamla stan i Jerusalem. Det var lättare än vi trodde, då det inte är några direkta avstånd inom murarna i staden. Dagen började med att gå i trånga bakgator för att leta fotoobjekt, för att sedan ta oss till gatan Via Dolorosa som sägs vara “huvudgatan” i Jerusalem stad, det var även här Jesus gick med korset. Denna gata var väl, som vilken annan gata som helst. :)

Efter det så tog vi oss vidare genom de kristna kvarteren, och helt appropå inget så ser vi en stor dörröppning. Vid det här laget är vi lite halvt vilsna och kan inte tyda vart vi är på kartan, men nyfikna som vi är så går vi in genom porten, som inte alls ser något extravagant utifrån. Men när vi kom in i byggnanden möttes vi av massor av folk, massor av präster, och en helt enorm kyrka med säkert 25 meter till tak. Denna kyrka hade typ kyrkor i kyrkan, massor av olika kapell och en hel del annat krimskrams som vi inte förstod oss på. Vi tog en del foton, filmade lite grann. Men eftersom vi inte egentligen visste vad det var för ställe så gick Kasper och frågade en polis utanför. Han fnyser fram: “The church of holy Sepulchre”. Åfan, detta visade sig vara en av de viktigaste byggnaderna för alla kristna. T.ex. de krimskrams vi nämnde var bland annat en stenbädd, det ska tydligen vara den stenbädd Jesus lades på efter han hade dött på korset. Vi kan även nämna att det sägs att Jesus blev korsfärst här…

Coolt sa vi, och gick vidare. Nästa grej blev Klagomuren. Här tog Kasper fart och ville fram och känna på muren. Osis att han råkade välja den kvinnliga sidan av muren, så innan han kom närma så hejdades Kasper av en kvinnlig polis med maskingevär i handen. När vi sedan hittade till rätt “ingång” till muren” satte vi på oss varsin kippa och tittade på alla judar som klagade vid muren. Detta ställe är ju inget speciellt sådär, utan det är egentligen bara en gammal sliten mur med stor religiös betydelse, så här blev vistelsen rätt kort.

Efter detta så hämtade vi andan och tog en välförtjänad lunch i gamla stan. Här hittade vi även en svensk som bodde på samma hostel som oss, så han satte ned sig vid oss och lunchade. Efter ha utbytt lite reseskildringar, så var nästa mål “Dome of the Rock”, muslimernas näst heligaste plats efter Mecca, typ. Här sägs det att profeten Muhammed ha rest mot skyarna för att ta sin plats brevid Allah. Så det finns en sten där som påstås ha Muhammeds fotavtryck på, och det är just denna sten som gett namn till moskén. Även här blev det en del fotografering och filmande, men det tråkiga var att man inte fick gå in i själva moskén, då det bara är troende muslimer som får gå in där.

Så på några få timmar hade vi avverkat några av de viktigaste platserna för tre stora religioner, häftigt värre. Efter moskén så gick vi igenom gamla stan igen för att ta oss till hostellet, som låg precis vid “Damascus Gate”. Vi chillade här några timmar för att få bättre fotoljus, då vi hade bestämt oss för att gå upp på en kulle brevid gamla stan för att se/ta foto på gamla stan uppifrån. Stället vi tog oss till heter Mount of Olives, men fotosessionen blev något av en besvikelse, då det var väldigt disigt, och det blev inte alls några direkta bra kort på staden. Dock så hittade vi en enorm kyrkogård för judar, som Henning fotograferade från alla vinklar.

När vi väl kom hem från denna utflykt var vi båda rätt möra så vi sjönk ned i sängarna rätt omgående. Nästa dag hade vi egentligen bara en sak planerat; att besöka “Garden Tomb”. Detta var mestadels för att vi träffade en jänkare påväg till Jerusalem som sade att han påminde om oss, speciellt Henning, när han var ung. han var ung och orädd och ville utforska världen. När han sedan en dag besökte Garden Tomb fick han en uppenbarelse, och idag är han en pastor. Garden Tomb är känt för att det sägs att det var här Jesus blev begraven med en stort stenhjul ivägen för öppningen, för att sedan tre dagar senare ha stigit upp till himmelen. Rätt spännande att ha varit här, duktig och trevlig guide fick vi på denna plats, men någon uppenbarelse, det bjöds det inte på.

På kvällen gick Henning ut på en fotosession och Kasper satt mest hemma på hostellet med gratis wifi och datanördade.
Till den sista heldagen i Jerusalem hade vi bokat en heldagsuflykt till Västbanken, (Döda Havet, Masada, Jericho m.m.). Gubben som vi bokade ifrån sa att bussen skulle hämta oss klockan 03.00 på natten/morgonen utanför vårt hostel. Så då satte vi klockan på 02.30, han ut till gatan 02.55 och började vänta. Efter en halvtimma började vi bli riktigt oroliga och beslutade oss för att ta kontakt med han som sålt biljetterna till oss. (Chefen till vårt hostel). Men eftersom man måste trycka på en enormt störande ringklocka som väcker hella bygget för att någon ska komma och öppna åt en, så körde vi en sten sax påse om vem som skulle få äran till detta uppdrag. Efter mycket tänkande och planering över valet så körde vi, resultatet blev en vinst för Kasper, vilket betydde att Henning var den som var tvungen att väcka halva Jerusalem. Till bådas våra förtjusning märkte vi att efter klockan 01.00 så fungerar inte ringklockan utan man blir automatiskt utlåst, och får vänta tills stället öppnar igen klockan 06.00

När vi hade väntat i 1½ timma, till 04.30 satte vi oss på ett matställe vi hade ätit på flera gånger tidigare och tog en kopp kaffe/juice. Självklart kommer det inte någon buss överhuvudtaget så vi knallar tillbaka till hostellet 06.00 och går och lägger oss igen. När vi sedan vaknar vid elvasnåret så tar vi kontakt med mannen som sålde biljetterna. Dessa biljetter var en stor utgift för oss, (800kr totalt) så det låg i vårt stora intresse att få tillbaka pengarna. Men det visade sig bara vara ett misstag från hans sida; bussen kommer klockan 07.00 och hämtar upp en. Så vi fick snabbt tillbaka pengarna och han ursäktade sig så mycket. Denna dag gjorde vi inte något speciellt alls, då tanken var som sagt att göra Västbanken. Vi tog det mest lugnt, surfade en del på internet och avslutade kvällen med en film.

Nästa dag bar det av till Tel Aviv. Efter lite virrande runt Jerusalem, hittade vi en buss som tog oss till den centrala busstationen. Här hittade vi en förvånansvärt billig minibuss som skulle ta oss hela vägen till Tel Aviv för 40 spänn vardera. Denna sträcka gick jättesnabbt och efter dryga timman så var vi framme i Tel Aviv. Här tog vi sedan en annan buss för några kronor som tog oss till det område vi hade tänkt bo i. Det fanns plats på det första hostellet vi testade, och priset var väl överkomligt, 300 spänn natten. Det låter väl jättedyrt men här i Tel Aviv är ALLTING snordyrt. En bira på en pub för över 50 spänn, en menu på McDonalds för 70 spänn m.m. Efter ha dämpat hungern på just McDonalds så kastade vi oss i Medelhavet för första gången på resan, superskönt och behaglig temperatur. Det är rätt coolt med Tel Aviv att det är en storstad, lika stor som Stockholm, och har väldigt fina stränder. Efter doppet gjorde vi oss iordning för utgång; vi började med att sitta på stranden och sippra is oss en öl till solnedgången. Efter det blev det middag och lite chill på rummet. Sedan bar det av för att testa Tel Avivs uteliv. Vi virrade bort oss lite men för att sedan hittade ett sjysst ställe med hög musik alldelles vid stranden. Här avslutades kvällen, vilket var rätt skönt då det var behagligt gångavstånd till vårt boende. Idag checkade vi ut klockan 11.00, gick och tog lite att äta för att samtidigt disktuera hur vi ska fördriva tiden fram tills det att flyget går, (07.00 nästa dag) Efter lite brainstormning kom vi fram till att vi skulle röra oss mot ett stort köpcentrum som hade två biografer. Det slutade med att vi såg två biofilmer direkt efter varandra. Den första filmen var en israelisk dramakomedi som biljettförsäljaren rekommenderade. Denna var faktiskt riktigt rolig och bra, tur dock att den hade engelsk subtitle, annars hade man varit rätt körd. :) Den andra filmen var en amerikansk film med Collin Farell i huvudrollen; In Bruge. Rätt annorlunda film men även denna helt klart sevärd.

Nu sitter vi på vårt hostel som vi bodde natten innan på och snor lite internetaccess. :) Tanken är väl att vi ska ta en taxi runt fyrasnåret till flygplatsen för att sedan röra oss mot Limassol i Cypern och hänga med en vän som bor där.

Petra by day and night

(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sida post-mortem)

Vi började med taxi från Dahab mot en Israeliska gränsen (2 timmar, 200 kr) med våra svenska vänner Peter och Bez. Gränsen är en riktig kulturgräns där det är klassiskt arabiskt på Egyptiska sidan och där man möts av tuggummituggande kvinnliga gränspoliser i tighta jeans. För oss gick det fort igenom eftersom våra pappor heter Mats respektive Andreas, men när det kom till Bez vars pappa heter Mohammed och farfar Ramadan blev det värre. Bez fick gå in i specialrummet där hon fick svara på allt från mellan religösa upplevelser och farfars far härkomst.

Väl inne i Israel tog vi taxi till Jordanska gränsen (10 min, 150 kr). In till Jordanien var lätt som en plätt och vi fortsatte med taxi mot Petra (2½ timme, 450 kr). I taxin lyckades Peter och Bez övertyga oss om att bo på ett av Petras lyxhotell (Al Anbat 1). Det som fick oss övertalade var fri middagsbuffet och gratis taxi till “gamla Petra”. Att hotellet hade stans bästa Hamam skadade ju inte heller. Efter rensat vår hud på döda hudceller och ätit en brakmiddag gick vill till sängs tidigt.

Dagen efter åt vi frukost vid 8:00 (Bez är lite morgontrött) för att sedan ge oss av mot gamla Petra. Petra börjar med en lång och trång passage (Kaspers personliga favorit) som mynnar ut vid Treaseryn (Indiana Jones favoirt). Vägen fortsätter sedan förbi grottor, amfiteatrar, tempel, gravplattser, you name it. Kaspers andra favorit var när Henning skulle fota Kalle kamel med supervidvinkel och kalle försökte ta en tugga av Hennings motljusskydd.

Dagen avslutades med 800 trappsteg upp i det blå där man hade en makalös utsikt. Här upp fanns även Monasteryn där till Hennings stora förtjusning var en klättrare som hade bestämt sig för att bestiga det 50 meter höga templet utan säkerhetslina. En aning olagligt med ack så spännande att följa.

Efter middagen återvände vi till gamla Petra för att uppleva Petra By Night. Här vandrar man hela vägen till Treaseryn med det enda som lyser upp vägen är 1500 ljus. Nere vid Treaseryn bjöds det sedan på te och bedouinsk folkmusik.

Nästa dag tog vi en lite annorlunda trekkingslinga runt Petra. Vi var de enda turisterna som vågade oss ut här i denna orörde natur och inte gick av för hackor. Turen slingrade sig genom massiva bergspassage och tunnlar som vattnet har skapat under årtusenden.

På kvällen åt vi middag och minglade sedan resten av kvällen med Peter och Bez som skulle tillbaka till Dahab och vi vidare till Jerusalem.

Nu befinner vi oss i Jerusalem och färden hit var ju minst sagt intressant. Vi hade blivit varnade för att denna gränsövergång (King Husein / Allenby Bridge) är en av de jobbigaste i världen. En jänkare vi träffade sammanfattade det bra: “Welcome to chaos”. Stället är fullständigt oorganiserat och det gäller att armbåga sig fram för annars går kön bakåt. Om man tyckte Eilatgränsen var jobbig var denna en aning värre… Efter 3 timmar släppte de ut oss för att själv leta reda på sitt baggage i en 500 m^2 stor baggagehög.

Vi har inte hunnit göra något i Jerusalem än men första intryckt är att allt en soppa av olika nationaliter och religoner. Vandrarhemmet (Faisal, vid Damascus Gate) har några av de mest udda personligheter man kan tänka sig. Kaspers första intryck är av en bortglömd hippie sitter och plinkar på guran i ett hörn och märker inte ens att Kasper kommer in i rummet.

Imorgon slår vi på stort och ska försöka hinna med de flesta höjdpunkter i Jerusalem för att sedan i övermorgon ta en heldagsutflykt till döda havet.

Tack och hej leverpastej.

Lata dagar i Dahab och så lite mingel med en Manta

(detta inlägg är upplagt på denna sida post-mortem)

Nu så har vi hängt i Dahab ett tag och fått en uppfattning om stället. Det är väldigt annorlunda gentemot de flesta andra ställen i Egypten:

* Väldigt blandad nationalitet på turisterna och i stort sett bara backpackers.

* Är en relaxad atmosfär här, caféer längs havet där man i stort sett ligger på golvet och sörplar i sig en utsökt fruktshake (de toppar alltid shaken med glasskula, som är pricken på I:et)

* Egypterna försöker inte alls kränga på dig saker på samma sätt, och här betalar man om man är nöjd med utflykten, maten etc.

* I stort sett alla är här för dykningens/snorklingens skull

* Första stället i Egypten som vi har hittat en nattklubbsliknande ställe.

Det vi gjorde första heldagen här var att snorkla med våra nyfunna vänner från Lund som delade minibuss med oss från Sharm el Sheik. I stort sett alla reven ligger precis utanför där vi bor, så man kan krypa ned till fiskarna och det fina är att det nästan är PhiPhi-klass på snorklingen.

Förutom snorklingen så har vi ätit middag med Peter och Bez två gånger, två väldigt trevliga studenter från Lund. Peter har jobbat som fotograf åt LTH:s kår, så ni kan gissa vad Henning och Peter pratar om…

Vi hittade ett trevligt hak att se EM-finalen på, livlig och festlig atmosfär, där vi stannade kvar efter matchen och dansade in på småtimmarna.

Det har även blivit några dyk här, där två av dyken höll riktig hög klass. På stället “The Canyon” såg Kasper en Manta, så nu svävar han på moln. Henning hann ju inte se den så han tror ju att Kasper fick en narkos och började se i syne…

Andra dyket var “The Bells & Blue Hole” där dyket börjar med att man simmar ned genom en “skorsten” till 30 meters djup för att sedan få tänderna tvättade av “Cleaning fishes”.

Idag har vi precis kommit till Petra i Jordanien, 3 timmar taxi i Egypten, 3 timmar gräns kontroll genom isreal (vi samåkte med Peter och Bez och eftersom Bez har ett efternamn som låter arabiskt var det in på korssförhör… men allt gick bra ) och sedan 3 timmar taxi till Petra.

Imorgon blir det upp tidigt för att göra standen

Kommentera mera nyckelpiga eller dö!!1!1!!