Asien-1: Amritsar till McLeod Ganj

Sista 3 dagarna har varit roliga och fart fyllda men Max och framför allt Danne har börjat bli lite risiga i kistan. Danne låg hemma en dag och Max beskrev toalettbesöket som att lägga en rejäl “komocka”.

Precis efter vi skrev förra blogginlägget åkte vi till gränsen mellan Indien och Pakistan för att se den beryktade gränsceremonin. Det fungerar ungefär som en hockey match utan själva hockeyn, de två sidorna, Indien och Paktistan, sjunger hejarramsor, skriker slagord och vevar flaggor för fulla muggar medan vakterna stampar i marken så hårt de kan för att skrämma andra sidan. Nationalism på högsta nivå… BTW. Var det inte Indien och Pakistan som var en hårsmån från kärnvapenkrig mellan varandra för några år sedan?

Dagen efter åkte vi en 6 timmar taxi-tur upp i Himalaya för 500 kr för att “träffa” Dalai Lama. McLeod Ganj är platsen där den Tibitanska regeringen sitter i exil efter att Kina invaderade dem på 50-talet. Tyvärr var Dalai Lama på “turné” i Kashmir så vi fick nöja oss med en munk vi träffade när vi gick och letade efter vår Lonely Planet bok som någon (host, host, Max) tappade bort. Munken tog oss på en 3 timmar rundvandring genom McLeod, förklarade historien bakom templen, visade hur man skulle snurra hjulen för att få evig lycka, för att slutligen bjuda hem oss till sitt hem på en kopp te. Efter vi lämna munkens hem tyckte Henning att de får vara nog med religiöst-blajj så vi satt oss på en bar och tog några bärs. Förlusten av boken resulterade i ett intressant möte och nästa dag köpte vi en ny LP.

Dagen efter var skulle vi leta efter ett tempel när munken från gårdagen skulle hålla ett föredrag om buddism. På på grund av hans urusla vägbeskrivning hittade vi aldrig platsen. Istället blev vi uppraggade till engelskalärare för nyanlända tibetanska flyktingar. Det var helt klart en hitt av flera anledningar:

1. Man ökar sin karma.
2. Intressant att höra på de Tibitanska flyktingarnas livshistoria
3. Stället kryllar ju för fan av västerländska tjejer!

På kvällen gick vi ut och åt middag med en söt Gotländsk-Amerikanska — som vi träffade på engelskaskolan — och några av hennes polare.

Om 2 timmar bär det av mot Manali som är meckat för action relaterade sporter i Indien.

Hörs snart!

Danne & Max hejar för Indien

Golden Temple by night

Indisk mat har fortsatt att imponera

Utsikten från våran balkong

Hemma på te hos munken

Henning fottar gamla gubbar

Ute på lite vandring runt McLeod Ganj

Max Tibitanskagrupp på förhör.

Max & Danne försöker uppnå Nirvana.

Middag med Gotlänska-Amrikanskan plus vänner

En hungrig ko

Asien-1: Delhi till Amritsar

Sista dagen i Delhi gjorde vi Red Fort med vår tyska vän Alex. Inne i fortet hyrde vi en guide som gick runt med sitt lilla paraply och förklarade historien bakom fortet. Red Fort visade sig dock vara betydligt mäktigare utifrån än innefrån.

Efter guideturen var klar dröp vi alla av svett, så att sätta sig ner och ta något att dricka kändes som en bra ide. Detta visade sig dock svårare sagt än gjort, då de enda vi hittade efter letat i 15 minuter var ett McDonalds med AC:n uppskruvad på max. En stor cola på McDonalds (55 rupees = 8 kr) kostar dubbelt så mycket en dagslön för de fattigaste Indierna, så ni kan ju gissa vilka typer av människor som satt på McDonalds.

På kvällen satt vi oss på en av våra favorittakterrasser med utsikt över Delhi och tog en kall öl (120 rupees = 4 fattiga dagslöner) och diskutera den svenska krigsindustrin med vår tyska polare. Undrar varför han var så intresserad?

Dagen efter tog vi tåget mot Amritsar. Tågsystemet i Indien är helt otroligt: smidigt, billigt och betydligt bättre service än svenska tåg. Man åker till Amritsar för 2 anledningar, det första är Golden Temple som är Sikhernas heligaste plats. Det andra är gränsen mellan Indien och Pakistan.

Golden Temple var mäktigt: att se Sikher med sina dolkar instoppade i turbanerna ta ett dopp framför en “stuga” iklädd 750 kg guld, för att sedan äta en gratis lunch tillsammans med dem var verkligen häftigt. Vad som gjorde det ännu häftigare var att vi var näst intill de enda västerländarna där! Det var vi, 4 Holländare och 10’000 Sikher!

Ikväll ska vi åka till gränsen mellan Pakistan och Indien för att se “en uppvisning på hur arg man kan bli utan att ta till våld” mellan de Pakistanska och Indiska gränsvakterna.

Ha det bra!

PS. Hennings senaste övergeneralisering är att alla Finnar hatar Ryssar, något som dementerades av en finska som satt och smyglyssna på vårat samtal. Detta har fått Henning att modifiera sin teori till att alla Finnar utom 1 hatar Ryssar ;)

På väg in i Red Fort

JAS, Bofors, Visby, Carl Gustav. Alex är mycket intresserad.

På väg mot Amritsar

För att besöka Golden Temple måste man ha "turban"

En hardcore Sikh ska ta ett dopp framför Golden Temple

Japanbilden...

En av vakterna till Golden Temple

Danne & Max väntar på mat i Golden Temples matsal

Asien-1: New Delhi

Att komma till Delhi och framför allt Pahar Ganj, där vi bor, var lite av en chock. Inför Commonwealth Games 2010 har staten bestämt sig att bredda gatan där vi bor vilket innebär att alla affärer etc. som ligger längs vägen har fått offra 2 meter av sina shopar. Detta innebär att att gatan ser ut som det gått en jordbävning, varit krig, Gud har kissat på den samt att någon släppt lös en flock med kor, helt klart en speciell upplevelse.

Första dagen (innan Danne & Max kommit ner) besökte jag Jama Masjid som en stor Moské i mitten av Delhi.

Idag har vi besökt Huyaman’s Tomb, ett mäktigt “begravnings-palats” som har inspirerat Taj Mahal. När vi kommer till platsen börjar vi med att gå fel så vi går in till någon slags “förgravkammare”, som vi  trodde var den riktiga palatsen. Vi går ett varv runt och tycker det är lite häftigt men inte sååå speciellt. Det visade sig dock bara vara en liten fjutt byggnad jämfört med “the real deal” som var ett betydligt mer ambitiöst projekt :)

Det är riktigt klippigt här nere, ca 32 grader och riktigt fuktigt, som tur är har vi AC på rummet. Något vi får betala hela 25 kronor för (!), men väl värda pengarna ;)

Maten har varit över förväntan, igår åt jag chicken curry med “balloon-bread” till middag, och det var så gott att vi gick dit idag igen och åt samma sak igen. Under maten började Danne och Max att svettas våldsamt, var det styrkan på maten eller värmen? Danne skyller på värmen medans Max tror att det var en kombination.

Imorgon är det Red Fort som gäller och i övermorgon åker vi vidare till Amritsar!

Gatan där vi bor

Jag i tornet på Jama Masjid

Danne & Max utslagna efter en lång flygresa

På promenad i gamla Delhi

På väg mot Humayun's Tomb

Humayun's Tomb är fett!

...?

Vätskepaus

Asien-1: 3, 2, 1, Go!

Imorgon börjar min 6 månader långa höstresa. Jag börjar med de mest läskiga på hela resan: Aeroflot via Moskva. Fördelen med Aeroflot är dock att de är bästa flygbolaget på att servera tomat-juice.

Kapitel 1 på resan blir Delhi och upp mot Himalaya med Danne och Max.  Efter Himalaya drar jag till Malaysia en snabbis (3½ vecka) för att sedan återvända till Indien och fortsätta med Agra, Varanasi etc.

Följ resan på denna blogg! Jag ska försöka uppdatera minst 1 gång i veckan och gärna 2.

Nedan är några av de platser jag tänkt besöka på resan, men rutten är inte 100% spikad än.

Sommaren 2010

Så, nu är den svenska sommaren snart slut för mig, åker till Indien om 6 dagar.

De senaste 3 dagarna har varit stressad, då jag i måndags fick reda på att Indien har ändrat Visum-regler så att man högst kan få double-entry. Min reseplan byggde på ett typ quad-entry, men fick strukturera om lite, cancellat 6 flyg och boka några nya. Jag och Z sumpa väl cirka 2000 kr var på att vissa av flygen inte gick att avboka :(

Gjort rätt mycket i Sommar: klar med exjobbet, USA, Åland, Marstrand, Segling… Och mer blir det i höst :)

Minna privata sommarplågor i år har varit:
Zac Brown Band – Chicken Fried
Fever Ray – Triangle Walks – Rex The Dog Edit

Nedan är några bilder från sommaren:

Seglade ner Robbans båt till Pipis

Midsommar i Marsstrand

Är det inte Obama man ser i högra fönstret?

Jag testar Ostron, var väl inget dunder hit direkt...

Måste ju smälta in i USA, annars blir man skickad till Gitmo :|

Boston är ju krångligt att hitta i jämfört med NYC!

Jag framför Harvards bibliotek

Mats 27-års-fest på Åland