(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sida post-mortem)

Hej igen!
När vi kom hem från första dyksafarit så blev vi båda lite snoriga, rätt bra tajming å andra sidan då vi bara skulle slappa i Hurghada ett antal dagar. Kan iofs bero på blöta badbyxor i tre dagar… Så de första dagarna efter båten gjorde vi i stort sett inget. Sov 12 timmar första natten iland. Sedan hittade vi en favoritrestaurang, som både var billig och väldigt personlig, så där åt vi kanske 7 gånger totalt. Förutom sömn så influenserades de första dagarna av filmtittande och internetsurfning.

När vi sedan hade återhämtat oss så tänkte vi göra Hurghada by night; detta blev en stor besvikelse. Hurghada är inte charmigt någonstans. Vi satte oss iaf i en taxi som tog oss till det centrala utelivet, men det visade sig att stället suger. Och inget kul folk alls. Stället är ju invaderat av ryssar, och vi vet sedan tidigare vad Henning tycker om ryssar… ;)

Som tur var hittade vi ett tyskt par som vi umgicks med hela kvällen. Supertrevliga och de var också torskar för dykning så det blev en del diskussion om det. De hade även redan beställt en resa till Sydostasien så de var nyfikna på vår tidigare resa.

Det var tur att vi hade bokat in oss på ett till dyksafari, för det är bara ett skäl till varför man besöker Hurghada, och det är just för dykbåtarna.

Detta safari gick söderut från Hurghada, ner mot Safagaområdet. Detta safari höll högre klass än det norra enligt oss båda. Iofs det norra har ju Thistlegorm och större chans för delfiner, men annars var det södra bättre. Större och finare rev, mer fiskar, bättre sikt, ja bättre dykning helt enkelt.

På detta safari levde vi på en större båt, som också kändes mer exklusiv. Större område som matplats, ac vid hyttområdena m.m. Detta resulterar ju tyvärr i en större dykgrupp också, vilket kanske inte skulle vara ett problem vanligtvis. Men vissa av dykarna i vår grupp kändes aningen för oerfarna för denna dykbåt… Kasper irriterade sig omedelbart på några dykare som hade bestämt sig för att skita i resterande dykare och simma rätt in i en och vara allmänt ivägen, plus att förstöra korallerna då de inte förstår att man ska dyka horisontellt med kroppen. Henning var mer tolerant till en början, men när en idiot trasslade in sina slangar i Hennings utrustning och för att minuten senare sparka av Henning masken såg även Henning rött.

Höjdpunkterna från denna dykutflykt:
Panorama Reef: Jättefint rev, där vi såg en skadad skölpadda
Salem Express: Arabiska estonia. Sikten var helt enorm så det var maffigt att man kunde se vraket i sin helhet.
Abu Kefan: Hennings favoritplats, där vi gjorde tre dyk. Revet var magnifikt, med grottliknande korallformationer.
Nattdyk på Tobia Arbaa: Kaspers favoritdyk. Nattdyk brukar inte vara speciella alls, men djurlivet vi såg här var outstanding. Hur ofta ser man två stycken åttaarmade bläckfiskar para sig? My god vad häftigt.
Aquarium: Detta var känt för mycket fisk, och vi kan verkligen intyga att det stämmer. Här såg vi de största stimmen av fisk, helt sjukt.

På båten var det vår dykgrupp på nio dykare, och sedan var det fyra andra profesionella dykare, som dels gjorde en videofilm för Colona Divers räkning, dels ett dykreportage för Sverige och Danmarks största dyktidning. En av dessa var finska mästerdykaren Kimmo som levererade minnesvärda citat på löpande band. Mellan varje dyk minglade vi med honom och han berättade en och annan rövarhistora. :)

Summa summarum: RIKTIGT bra dykning i tre dagar.

När vi kom tillbaka från båten tog vi en natt i Hurghada, morgonen därpå tog vi snabbfärjan över till Sinaihalvön och sedan en minibuss till Dahab där vi befinner oss nu. Helt annan stämning här, i stort sett bara backpackers och mycket mer relaxat och skönt.

PS. Heter det ETT Safari eller EN Safari? (Kasper tror ETT och Henning tror EN)