(detta inlägg är skrivet av Kasper och upplagt på denna sida post-mortem)

Från det vi lämnade er hade vi kvar en heldag i Luxor. Den dagen blev fullproppad med sightseeing. Vi hade en guidad heldag i stort sett med Valley of the Kings, Valley of the Queens, Hatshipsoup temple (försök stava bättre själva!), några enorma statyer vi självklart inte minns namnet på, och besök på ställe där man gör vaser och statyer.

Turen började med Valley of the Kings, som också var den absoluta höjdpunkten. I en enorm dal, middle of f-kin’ nowhere ligger nästintill alla Egyptens gamla kungar begravda, exempelvis typ alla 14 Ramses och Tuttankamån. Det är totalt 62 gravkammare, där 14 är öppna för turister, och biljetten du köper ger dig rättigheten att besöka tre valfria. Vi litade på vår guide och valde de tre han rekommenderade; vi började med den absolut största kammaren. Riktigt stor och lång, med mycket inristat i väggarna, denna tog säkert 10 minuter att gå igenom. Den andra kammaren var dalens djupaste, 18 meter rakt ned i marken, inte lika stor men inristningarna var bättre bevarade på denna, men luften här inne var riktigt kvav. Tredje kammaren var den minsta, men den var absolut bäst bevarad, med jättegranna färger på alla inristningar.

Nu trodde vi att det var slut, men Kasper märkte att på den andra kammaren så gick inte stämpeln igenom biljetten, så det såg ut som vi bara hade besökt två stycken. Man är ju inte korkad, så vi sprang en snabbis på en fjärde kammare, dock var denna inte alls lika speciell som de tre vi redan hade varit på. Tyvärr så fick man inte fota nere i kammarna, därav få bilder från denna utflykt.

Sedan gick färden till Hatshipsoup temple. Ett tempel byggd av Kung Hatshipsoup, som egentligen var en kvinna… Platsen där templet låg var riktigt häftig, men detta kändes som ett riktigt turistghetto, men ändå kul att ha sett det.

Nästa grej var Valley of the Queens, som efter Konungarnas grej blev en stor besvikelse. Inte alls lika stort och mäktigt som för Kungarna, så detta ställe kunde man nästan skippa med facit i hand.

Efter det så besökte vi ställen som tillverkade vaser; kul att se vilket jobb och slit, och vilken process det är för att tillverka en jäkla vas. Nackdelen är ju att de på stället är väldigt ihärdiga med att man borde köpa en vas. Turen avslutades med statyerna.

Kvällen avslutades med en lugn kväll, ett McDonaldsbesök och efteråt en sheesa för att gå i säng tidigt. Dagen efter blev det en tidig uppgång då vi skulle ta oss till Hurghada. Vi hade beställt en egen(!) minibuss med AC. Resan började med att vi tog oss till ett ställe i Luxor där flera minibussar stod uppradade. Alla dessa minibussar med turister blev sedan eskortade till Hurghada av poliser fram och bak i konvojen. Det här kanske känns enormt lyxigt för två fattiga backpackers, men vi pröjsade bara 150 kronor vardera. Minibussen tog oss dörr till dörr från hotellet i Luxor till hotellet i Hurghada, vi inkvarterade oss på Four Seasons för 75 spänn totalt… Vi gjorde i stort sett ingenting här utan försökte komma i säng tidigt för att vara pigga till kommande äventyr; vårt första dyksafari på resan.

Dykcentret hämtade upp oss 05.00 med minibuss för att ta oss alla till båten där vi skulle tillbringa våra nästkommande tre dagar. Ett dyksafari som gick norrut från Hurghada. Vi hade bokat resan med Colona Divers, och safarit kostade i runda slängar 3.000 spänn per skalle. Första dagen blev det fyra dyk, där höjdpunkten var att dyka på det kända skeppet Thistlegorm, som sänktes av tyskarna under andra världskriget. Det blev totalt fyra dyk på detta vrak, och det behövdes faktiskt; ett helt enormt skepp med massor av detaljer. Exempelvis gamla motorcyklar och bilar som sänktes med båten.

Nästa dykdag blev morgondyket klockan 06.00, där vi penetrerade Thistlegorm under hela dyket. Det känns som man var på ett väldigt orört och exklusivt museum, under ytan. Fast höjdpunkten blev nog dagens fjärde dyk, där några utav oss hoppade i plurret utan dykmästaren. På detta dyk, som vi inte förväntade oss så mycket utav, hittade några delfiner oss. Så vi minglade någon minut med dessa underbara varelser, och Kasper kunde tillochmed klappa en, innan en båt skrämde iväg dom. Kasper klämde även in ett femte dyk denna dag, men Henning hade lite känningar i öronen så han tog det säkra före det osäkra och vilade upp sig med en iskall öl på båten.

Tredje och sista dagen rivstartades med ett rekordtidigt morgondyk strax efter fem. Henning vilade fortfarande upp sig lite, men det kanske var lika bra, då detta dyk inte bjöd på något speciellt, men alltid kul att andas under ytan ;)
Safarits två sista dyk var troligtvis de två bästa revdyken på resan. Dyk nummer två för dagen var ett väggdyk som droppade upp emot 50 meter. Vi var lite sugna på att sätta rekord här, men dykmästaren hade innan sagt att detta skulle bli ett långt och djupt dyk, så vi sparade på luften. På första halvan av dyket så var vi på 25-27 meter och sedan stack in i en grotta på 27 meters djup. Dumma crew som hade snålat lite med luft till Kaspers tank, så på slutet av dyket var han tvungen att sno lite luft från sin käre vän Henning, som först inte ville dela med sig utan ville först och främst visa en jättestor muräna han hade hittat. Efter detta så fick Kasper smaka lite luft från Henning tank och vi gick upp till båten efter ett tag.

Sista dyket var ett riktigt fint dyk, med ett enormt rev, med massor av färgglada och vackra koraller och fiskar. På detta dyk såg vi säkert 5-6 riktigt fina muränor, och några av dem var tillochmed sociala av sig. Man knöt händerna för att vara säker på att man skulle få behålla alla fingrar med sig upp ;)

Summa summarum av resan första dykupplevelse:

Riktigt proffsigt bemötade av Colona Divers, allt bara flöt på och inga konstigheter. Jätte bra (svensk) divemaster som vi fick den stora äran att vara med när han firade sitt 1000 dyk :)

Alla på båten utom besättningen och en amerikanska var svenskar så var inga språkbekymmer direkt. Vår divemaster var skön, tog bara 6 timmar sedan vi lämnat land innan han hånglade med Amerikanskan :D Var en ung kille med på båten som var starkt inspirerad att bli divemaster :)

Det enda som inte var perfekt var maten, men man får ju tänka på att man är i Egypten och maten allmänt är rätt pissig. Pannkakorna till frukost drog dock upp helhetsbetyget en hel del.

Dykningen var riktigt bra, de två riktigt stora grejerna var delfinerna och Thistlegorm. Sikten var bra (mellan 15 och 25 meter) och trevliga färger. Båda Kasper och Henning tycker dock att Similand Islands i Thailand högre klass men vi har dock södra safarin kvar och alla säger att röda havet blir bättre hur längre söder ut man går.

Nu ska vi bara slappa i Hurghada i 5 dagar innan vi ger oss ut på nästa dyksafari!