När Z och jag pratade om att göra en resa kunde vi inte bestämma oss om vi skulle göra Kroatien eller Grekland så vi bestämde oss för att göra båda (plus en massa andra länder).

Vi började resan i Dubrovnik som är en gammal stad med ringmur i sydligaste Kroatien.

Mot havet finns det en liten dörr i muren så att man kommer ut till ett trevligt fik/bar

Det var även väldigt bra mat i Dubrovnik (båda lokal och icke-lokal mat).

Efter Dubrovnik hyrde vi bil och körde upp mot Tara floden som är gränsflod mellan Bosnien och Montenegro. Vid Tara floden sov vi över i små söta hus för att dagen där på hoppa i gummibåt och kämpa mot den vilda forsen på väg ner för floden.

En komisk grej var att vi upplevde maten vi fick kvällen innan forsränningen som lika god som den i Dubrovnik även fast det enbart var minestronesoppa soppa på burk, bröd och ett stort stycke kött. Men jag antar att hungern är bästa kryddan…

Efter forsränningen körde vi ner mot Kotor i Montenegro. Tyvärr hade vi mestadels otur med vädret när vi var i Kotor.

När man reser gäller det att ha rätt prioriteringar. Z och jag väljer därför att bo på billigaste rummet vi hittar för att sedan kunna äta på bästa restaurangen i stan.

Vi hängde även med en hel del andra backpackers i Kotor och gav en Amerikansk tjej skjuts till våran nästa destination: Mostar i Bosnien.

Mostar är känt för den vackra bro som korsar floden Neretva. Bron byggdes på 1500-talet och stått stabil i nästan 500 år tills någon idiot sprängde bron under Bosnienkriget. Bosnien har dock byggde upp bron igen exakt som den var innan.

Efter Mostar åkte vi tillbaka in Kroatien, lämnade bilen och tog båt ut till Hvar.

I Hvar vart det sol, bad, fest och god mat.

Från Hvar besökte vi även Vis

Efter Hvar och Vis åkte vi till Korcula där vi hyrde moppar och åkte runt och utforska ön.

Vi hittade en mysig strand för oss själva och hittade även bra trevligt restaurang vid havet som serverade goda musslor.

Från Korcula besökte vi även Mjet. Som är en nationalpark som är mycket vacker.

Efter Korcula hoppa vi på en buss tillbaka till Dubrovnik, följt av en till buss till Montenegro, följt av ytterligare en buss till Albanien. Att lämna Kroatien och komma in Albanien är att gå från ett i-land till ett u-land. Skillnaden är enorm!

Bussen till Albanien var helt tom förutom vi och två Amerikanska tjejer som vi började prata med. De skulle precis som vi vandra i Albanien och vi följdes åt under hela våran vistelse i Albanien.

Första dagen i Albanien tog vi en flodbåt upp längs en uppdämd sjö mot Valbone där vi skulle börja våran vandring.

I Valbone både vi i små röda stugor och spelade Kings (ett drinking game) med de Amerikanska tjejerna.

Nästa dag var det dags för vandring.

När vi kom ner till Theth på andra sidan passet tog vi in på ett guesthouse där vi fick hemlagad mat. Mycket trevligt!

Nästa dag fortsatte vi mot Albaniens huvudstad Tirana där vi tog avsked av de Amerikanske tjejerna.

Tirana är en skumt ställe och har ett av de fulaste byggnader jag någonsin sett.

Efter Tirana bar det av mot Aten!

Jag har delade åsikter om Aten. Å ena sidan har de bland de bästa museerna jag någonsin varit på och andra sidan är det bland de värsta städer jag någonsin varit i: klotter över allt, kiss i gränder, soppor och allmänt väldigt nergånget.

Efter Aten bar det ut mot Ios.

Ios är en fest ö och den vanligaste nationaliteten är Australiensare. Vi hade tajmat vårat Ios besök med “swedish midsummer party” så även fast mindre än 10% av alla på Ios är svenskar klär hela ön ut sig i svenska flaggans färger och festar hårt.

Efter Ios var det dags för sista stoppet på resan: Santorini

Slutligen kan jag säga att detta var en av de bästa resor jag har varit på! Jag älskar Kroatien och vill gärna åka tillbaka.

Jag ska även åka och hälsa på en av de Amerikanska tjejerna (Olga) som vi träffade på vandringen. Vi får se hur det går… ;-)