Sista dagen i Delhi gjorde vi Red Fort med vår tyska vän Alex. Inne i fortet hyrde vi en guide som gick runt med sitt lilla paraply och förklarade historien bakom fortet. Red Fort visade sig dock vara betydligt mäktigare utifrån än innefrån.

Efter guideturen var klar dröp vi alla av svett, så att sätta sig ner och ta något att dricka kändes som en bra ide. Detta visade sig dock svårare sagt än gjort, då de enda vi hittade efter letat i 15 minuter var ett McDonalds med AC:n uppskruvad på max. En stor cola på McDonalds (55 rupees = 8 kr) kostar dubbelt så mycket en dagslön för de fattigaste Indierna, så ni kan ju gissa vilka typer av människor som satt på McDonalds.

På kvällen satt vi oss på en av våra favorittakterrasser med utsikt över Delhi och tog en kall öl (120 rupees = 4 fattiga dagslöner) och diskutera den svenska krigsindustrin med vår tyska polare. Undrar varför han var så intresserad?

Dagen efter tog vi tåget mot Amritsar. Tågsystemet i Indien är helt otroligt: smidigt, billigt och betydligt bättre service än svenska tåg. Man åker till Amritsar för 2 anledningar, det första är Golden Temple som är Sikhernas heligaste plats. Det andra är gränsen mellan Indien och Pakistan.

Golden Temple var mäktigt: att se Sikher med sina dolkar instoppade i turbanerna ta ett dopp framför en “stuga” iklädd 750 kg guld, för att sedan äta en gratis lunch tillsammans med dem var verkligen häftigt. Vad som gjorde det ännu häftigare var att vi var näst intill de enda västerländarna där! Det var vi, 4 Holländare och 10’000 Sikher!

Ikväll ska vi åka till gränsen mellan Pakistan och Indien för att se “en uppvisning på hur arg man kan bli utan att ta till våld” mellan de Pakistanska och Indiska gränsvakterna.

Ha det bra!

PS. Hennings senaste övergeneralisering är att alla Finnar hatar Ryssar, något som dementerades av en finska som satt och smyglyssna på vårat samtal. Detta har fått Henning att modifiera sin teori till att alla Finnar utom 1 hatar Ryssar ;)

På väg in i Red Fort

JAS, Bofors, Visby, Carl Gustav. Alex är mycket intresserad.

På väg mot Amritsar

För att besöka Golden Temple måste man ha "turban"

En hardcore Sikh ska ta ett dopp framför Golden Temple

Japanbilden...

En av vakterna till Golden Temple

Danne & Max väntar på mat i Golden Temples matsal