Nu var det ett bra tag sedan vi hörde av oss men denna gång har vi verkligen en legitim anledning. Förra inlägget skrev jag att det skulle bli mer äventyr, men kanske vart lite väl mycket av den varan. Henning har t.ex. aldrig hört en så auktoritär röst hos Max när han skriker: “KOM NU FÖRFAN HENNING! VAD ÄR VIKTIGAST DINA PRYLAR ELLER DITT LIV?!?”

Men vi tar det från början…

Leh är en liten isolerad by i Indiska Himalaya och ligger i en så kallad regnskugga då bergen runt om är så pass höga att nästintill inget regn faller här. Detta skapar makalösa trekking förhållanden, med klar blå himmel och feta berg.

Leh kryllar av Israeler där 20% är dryga, 79% är schyssta och 1% är agenter som håller koll på resten för att de inte ska försäga sig vart Israel har gömt alla sina kärnvapen. 1%-agent-teorin är Max’s teori som vart helt klart förstärkt då det gick runt en mystisk biffig israel, typ livvakts-looken, som aldrig sa att ljud och beblanda sig alltid med de andra israelerna :)

Tredje dagen (efter Max beordrat vilodag och Henning hade ont i knät) hyrde vi cyklar, tog en jeep upp till 5600 MÖH och cyklad ner 2100 fallhöjdsmeter (nästan 3 gånger så högt som Åre) ner till Leh. Det vart bland de häftigaste vi gjort! Makalöst landskap i kubik! (Z: Du kan fet-haja att vi ska göra detta i Nepal!)

Varje natt regna det vilket var lite skumt då vi ju faktiskt var i en “regnskugga” och på den 3:e natten kom ett av de mest brutala hagel-stormar vi sätt. Vad som dock var värre var att dagen efter fick vi reda på att det gått brutala jordskred p.g.a. av regnet och att stora delar av Leh var jämnat med marken. Vi fick sedan ytterligare reda på att mellan 200 och 500 människor hade förlorad livet. Detta i en stad med bara 25 000 invånare. 2% av befolkningen var alltså döda och många fler skadade.

Detta skapade en aning dämpad stämning i Leh den närmaste dagen men vart under eftermiddagen utbyt mot panik då floden intill vårt hotell plötsligt på bara några minuter 10-dubblades i vattenmängd. Floden drog med sig allt i sin väg, träd, fördämningar, stenblock stora som bilar. Vi såg med skräck i blicken hur floden sekund för sekund åt sig närmare vårt hotell eller om man säger så här: Vi har aldrig packat våra saker så snabbt. Efter rafsat ner de viktigaste i ryggan på 15 sekunder ska Henning göra en sista check att bank-kortet är med vilket får Max att skriva med den aktoritäraste militärrösten man kan tänka sig: “KOM NU FÖRFAN HENNING! VAD ÄR VIKTIGAST DINA PRYLAR ELLER DITT LIV?!?”

Efter att tagit sig ut ur hotellet springer vi upp (tillsammans med 1000 andra turister) på en bergskulle bakom hotellet. Som tur var skulle vi ge oss ut på en 3 dagars vandring dagen efter vilket gjorde att vi hyrt tält m.m. Så det blev att tälta uppe på kullen den natten.

Som tur var klarade sig Hotellet  med en hårsmån vilket gjorde att vi kunde flytta in igen dagen efter. För att vara på säkra sidan lät vi dock alltid en av oss hålla vakt och lysa ut med ficklampa på floden för att se att den höll sig lugn. De nästkommande 3 dagarna vart rätt slöa: Volontärarbete, Henning tränar inför Mt. Kinabalu och en heldel bokläsande.

För Danne och Max börjar det närma sig slutet och för att maximera resan har de bestämt sig för att köra en blixtvisit till Agra och Varanasi, dit de är på väg nu.

Jag (Henning) känner att jag behöver ett litet break från Indien och sitter därför just nu och väntar på mitt flyg till Malaysia.

Hörs snart igen från Malaysias paradisstränder!

Danne på väg upp till ett tempel bakom Leh.

Vi slår vårt gamla rekord, 5600 Meter Över Havet!

Henning på väg ner mot Leh.

Långt där nere ligger Leh.

Danne och Max susar ner för bergen.

Landskapet är somsagt rätt fett!

Högra grafen visar ett Leh ska vara en "regnskugga"

Floden har löpt amok

Allt regn har gjort att trapporna är helt överspolade med sten.

Förödelse och en massa människor so hjälper att gräva fram kroppar.

Tur att man inte bodde i det huset.

Danne inspekterar om vi har tillräckligt med sten så inte tältet ska blåsa bort under natten

Vi gör lite volontärarbete

Att flyga ut från Leh är fett, 7000 meters topparna svischar förbi läskigt nära planet.