Efter tre och halv veckas strapatser i Indien är vi, Danne och Max, hemma i Sverige igen. Vi är lite trötta men jättenöjda med en fantastisk resa. Det här inlägget berättar vad vi gjorde under våra sista dagarna i Indien efter att lämnat Henning på flygplatsen i Leh. Vi besökte bland annat mystiska Varanasi och turistfällan Agra.

Efter att vi knappt fått tag i vårt bagage på flygplatsen på grund av alla indiska tanter med vassa armbågar och en galen (som vanligt i Indien) taxifärd lyckades vi äntligen ta oss till vårt hotell vid Ganges strand. Efter att ha lämnat Henning höjde standaren lite både när det gällde boende och mat, men utan guidning lyckades vi redan första kvällen gå vilse i Varanasis smala och slingrande gränder.

Varanasi är dit alla hinduier åker för att bada i den heliga floden Ganges och när man dör bränns man i stora bål på stranden och askan sprids i floden. Vi gjorde två båtturer, en på morgonen och en på kvällen. Det var en upplevelse att se alla människor som på morgonen badade i floden och självbetitlade gurus som stod och predikade. Döda barn bränns inte utan läggs direkt i floden, vilket Danne fick erfara. Vi stod över bad eftersom floden är mycket förorenad. 1,5 miljoner e-colibakterier per 100 ml är det i floden när gränsvärdet bara är 500st för att det ska vara säkert att bada!

Efter två dagar i Varanasi åkte vi tillbaka till Delhi för att i vårt späckade schema även hinna med Agra, där bland annat Taj Mahal ligger. Vi hade redan tidigare konstaterat att Taj Mahal skulle vara stängt eftersom det blev fredag vi åkte dit, men vi åkte dit iallafall för att förhoppningsvis få en skymt av det populära turistmålet.

Pålästa som vi var beställde vi en förbetald taxi, men vi hade missat att i taxin också ingick en smilande guide. Han visade oss Fatehpur Sikri, Agra fort och Taj Mahal, men tog oss också till en rad affärer där en del av oss lyckades göra ett par “fynd”. Dagen slutade med att vi hamnade i triangeldrama mellan oss, guiden och taxiföraren där det förmodligen var vi som blev mest blåsta i slutet. Därefter tog vi oss tillbaka till Delhi och någon timmes sömn innan vi satte oss på planet hem till Sverige.

Tack Henning för att vi fick följa med på en del av din resa och det ska bli spännande att följa dina fortsatta äventyr här på bloggen.

Båtturen på Ganges i gryningen var fantastisk

Redan klockan 6 på morgonen är de fullt med indier som badar i Ganges

Max kunde inte hålla sig från att placera en fackla i vattnet

Inte undra på att Ganges är förorenad... (notera vart röret går)

Danne ville inte bada i Ganges, men var på väg att göra det på Fatehpur Sikri i Agra

Närmare än så här kommer vi inte Taj Mahal...